Svjetski kongres saksofonista: Virtuozi na saksofonu spremaju odličan nastup ovog četvrtka

Photo: Zarko Basic/PIXSELL

Svjetski kongres saksofonista, koji se održava u Zagrebu od 10. do 14. srpnja, drugog je dana ispunio svoj program do posljednje minute brojnim koncertima i glazbenim nastupima koji su se odvijali na raznim lokacijama u gradu. Već od jutarnjih sati muziciralo se u dvoranama Muzičke akademije, Teatru &TD i Francuskom paviljonu, Hrvatskom narodnom kazalištu, Atriju Sveučilišta u Zagrebu te Muzeju za umjetnost i obrt. Upečatljiv nastup u Dvorani Stančić Muzičke akademije imao je i Brenford Marsalis. Jedan od najpoznatijih saksofonista svijeta nastupao je s Connie Frigo na skasofonu i uz klavirsku pratnju Caisy Dierlam.

U 19.00 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu nastupao je Simfonijski puhački orkestar oružanih snaga Republike Hrvatske, a pod vodstvom dirigenta Alaina Crepina nastupili su solisti: Kenneth Tse, Philippe Portejoie, U.S.Navy band, Saxophone Quartet Lev Pupis i Jovana Joka.

Program drugog dana završio je u kasnim satima nastupom izvođača latino ritmova Macondo Enseble i Sonsax te cjelovečernjim koncertom u Jazz&Cabaret Clubu Kontesa, uz nastup Andija Suuga i Saxitude. Grande finale dana bio je dvosatni Jam Session.

U 22.00 sata u  parku Zrinjevac nastupali su Luis Federico Jauregulberry i Manuel Gonzalez, a potom je uslijedio glazbeno scenski performans Bijelih klaunova, White Clowns Ensemble.

Atmosfera na Svjetskom kongresu saksofonista izuzetno je kreativna, a uz učestale nastupe i brojne koncerte sudionici se druže, razmjenjuju iskustva i “otkrivaju” draži Zagreba. Većina posjetitelja Svjetskog kongresa saksofonista pratila je sinoćnju utakmicu u kojoj je Hrvatska osvojila ulazak u finale Svjetskog nogometnog prvenstva, pa će im ovaj boravak u Zagrebu i po tome ostati u sjećanju, kao i po posebnoj energiji i slavlju koje se osjećalo na svakom koraku.


Najava za 13. srpnja

Treći dan Svjetskog kongresa saksofonista (13. srpnja, četvrtak) također je ispunjen bogatim programom, a svi ljubitelji dobre glazbe i saksofona, uz brojne dnevne nastupe, večeras mogu birati između nekoliko glazbenih događanja.

U Velikoj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog uz Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije i pod dirigentskim vodstvom Andreasa Marinellija od 19.30 sati nastupaju solisti svjetskog glasa: Branford Marsalis, Victor Goines, Perico Sambeat, Krysztof Urbanski i Rosario Giuliani.

U Muzeju za umjetnost i obrt održat će se dva koncerta, u 21.00 sat nastup Caovva Saxophone Quartet, a u 22.00 Luis Federico Jaureguiberry and Manuel Gonzalez.

U paviljonu Zrinjevac od 20.30 h nastupaju Bijeli klaunovi, White Clown Ensamble, a u 21.30 sati saksofonisti iz Japana, poznati Tokyo Roc’n Sax.

Svi glazbeni nastupi i koncerti su otvoreni za javnost, a ulaz je slobodan za sve posjetitelje.

Komentari

loading...
-->