SVJETSKI DAN BESKUĆNIKA Ljudi, kao i psi, neželjeni su na ulicama

foto:pexels

Svjetski dan beskućnika obilježava se danas, 10. listopada!

Beskućništvo je rastući socijalni problem u Hrvatskoj, a navedenog datuma organizacije diljem svijeta na različite načine provode aktivnosti s ciljem senzibiliziranja javnosti za problematiku beskućništva.

Ulične svjetiljke” prvi je hrvatski časopis o beskućništvu i srodnim društvenim temama, kojeg je osnovao Franjevački svjetovni red (FSR) s Trsata iz Rijeke, 2008. godine. Časopis se prodaje na ulicama Pule, Rijeke, Varaždina, Zagreba i Zadra po cijeni od 8 kuna, od čega polovica pripada prodavaču. Prodajom časopisa, prodavači si omogućuju plaćanje smještaja i hrane, isključivo svojim radom. To im daje osjećaj vrijednosti, korisnosti i dostojanstvenosti.

“Naše društvo opterećeno je predrasudama spram beskućnika, a mnogi beskućnici, ljudi su bogatog životnog iskustva i zapravo puno toga još mogu dati društvu u kojem žive.”, govori Vlatka Bakran Burić, volonterka “Uličnih svjetiljki”.

U subotu 10.listopada, od 10 sati, prodavači i volonteri Uličnih svjetiljki iz Zagreba posjetit će Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu.

Zajedničko psima i ljudima na ulici je da su na neki način neželjeni. Kako bi skrenuli pozornost na činjenicu kako je bitno pomagati jedni drugima i da je svatko vrijedan ljubavi i pažnje, zagrebački prodavači „Uličnih svjetiljki“ u društvu volontera posjetit će azil u Dumovcu. Provest će vrijeme kao volonteri u skloništu za životinje kako bi se družili sa životinjama, prošetali ih i poklonili malo pažnje i ljubavi što svako živo biće treba. Bit će to prilika za susret i druženje i kako bi zajednički poslali poruku da svatko može napraviti nešto kako bi pomogao.

Naziv ove akcije prodavača „Uličnih svjetiljki“ je MOJ sPAS.

Prodavači i volonteri „Uličnih svjetiljki“ će na kraju druženja sa životinjama predstaviti pse s kojima su proveli vrijeme u šetnji i druženju te kroz kratku priču i fotografiju svakog psa pozvati ljude da odluče udomiti pse. Mnogi prodavači u djetinjstvu su imali psa i poznato je svima koliko radosti donose te vesele četveronožne njuškice.

“Ulične svjetiljke” možete pratiti i digitalno, ali i putem Instagrama te Facebooka.


Komentari