Suvremeni njemački filmovi u kinu Tuškanac

FOTO: Facebook / Kino Tuškanac

Zagrebačko kino “Tuškanac” iduća će dva tjedna predstaviti program “Filmovi na putu” Goethe-instituta Hrvatska koji donosi izbor najznačajnijih i najnagrađivanijih novijih njemačkih filmova i koprodukcija.

Program donosi filmove prikazane na Berlinalu te dobitnike prestižne Njemačke filmske nagrade, a prvi je u ponedjeljak “Država protiv Fritza Bauera” Larsa Kraumea, smješten u Njemačku 1957. godine, kada ta zemlja pokušava za sobom ostaviti nacističku prošlost.

Frankfurtski državni odvjetnik Fritz Bauer, bez kojega ne bi bilo suđenja ratnim zločincima iz Auschwitza u poslijeratnoj Njemačkoj, neumorno se bori da nacističke zločince izvede pred sud unatoč otporima najviših političkih i društvenih krugova na koje nailazi nakon što dobije informaciju gdje se skriva bivši SS-ovac Adolf Eichmann.

Slijede koprodukcija “Otac” Visara Morine, priča iz predratnog Kosova o dječaku koji bježi od rodbine, kojoj ga je ostavio otac i odlazi u Njemačku za njim, te drama “4 kralja” Therese von Eltz o četvero pametnih, povrijeđenih mladih ljudi, koji božićne blagdane moraju provesti na psihijatrijskom odjelu.

“Who am I – Nijedan sustav nije siguran” Barana bo Odara film o Benjaminu i Maxu, koji su naizgled potpuno različiti, no spaja ih zajednički interes, hakiranje te osnivaju subverzivnu hakersku grupu CLAY, koja u svojim zabavnim akcijama odražava duh jedne cijele generacije.

Filmovi će se ponoviti i idućeg tjedna, a posljednji u ciklusu je “Veliko finale” Christiana Züberta, o sasvim posebnoj biciklističkoj turi skupine prijatelja u Belgiji, od kojih jedan zna da mu je posljednje.

Tuškanac ovaj tjedan nastavlja s projekcijama Filmskog kluba, po izboru članova Filmskih programa, s filmovima koji su dobili najviše glasova za ponovno prikazivanje, a prvi na listi je japanski “Žena na pijesku” Hiroshija Teshigahare.

U okviru programa “Propustili ste – pogledajte” prikazat će se drama “Sretan kraj” Michaela Hanekea, nominirana za Zlatnu palmu u Cannesu, triler “Opčinjen” Sofije Coppole i drama “Bez ljubavi” Andreja Zvjaginceva na canneskom festivalu ovjenčana nagradom žirija, kao i Zlatnim biciklom na posljednjem izdanju Zagreb Film Festivala.

Prikazat će se i dokumentarni film “Ljubavnici i despot” o popularnoj južnokorejskoj glumici i njezinom bivšem suprugu i redatelju koji su proveli osam godina u zatočeništvu u Sjevernoj Koreji, gdje su bili prisiljeni sudjelovati u projektu revitalizacije sjevernokorejske kinematografije.

Subotnje matineje Pametnog kina najmlađoj publici donose animiranu “Fantaziju 2000”, nastavak jednog od najosebujnijih Disneyevih cjelovečernjih animiranih filmova svih vremena, najavljeno je iz kina Tuškanac


Komentari