Sutra počinje 70. obljetnica nastanka glazbenog albuma

Glazbeni svijet ovu godinu obilježava kao važnu i veliku obljetnicu. Radi se o proslavi formata glazbenog albuma koji ove jeseni obilježava svojih 70 godina postojanja. Ova zavidna brojka ima veliki značaj u čitavoj glazbenoj industriji, pa tako i za nas i naše diskografe. U modernije vrijeme, kada mnogi izvođači objavljuju singlove u svome glazbenom radu te na taj način promoviraju sebe i svoj glazbeni opus, odlučili smo vratiti u fokus album, taj dobar stari format, i vratiti drage slušatelje glazbe u svijet izvorišta diskografije i glazbene umjetnosti.

Fizička i digitalna prodaja glazbenih albuma još uvijek nosi veliki značaj među vjernim slušateljima dobre glazbe, što dokazuje i sam broj godina albuma među nama. Međutim, trendovi slušanja glazbe uvelike su utjecali na njegov razvoj, svakodnevno ga usmjeravaju novim stazama daljnjeg razvitka u budućnosti i po mnogočemu se razlikuju od nekadašnjih trendova.

Što album danas znači jednom slušatelju? Kako percipira ovaj format pri aktivnom slušanju glazbe? Koji su albumi za njega najinspirativniji i kako ih povezuje s glazbom kao umjetnošću, autorom i izvođačem kao stvaraocem tog umjetničkog djela?
Odgovore na ova pitanja, kao i brojne druge zanimljivosti o albumu kao formatu HDU vam otkriva u suradnji s diskografskim kućama, autorima i izvođačima, glazbenim kritičarima, novinarima te radijskim urednicima čiji rad obuhvaća umjetnost glazbe u gotovo svakom pogledu.

 


Komentari