Susreti zagrebačkih glazbenih amatera

Susreti zagrebačkih glazbenih amatera tradicionalno će se odvijati u proljeće, a povodom 40 godina kontinuiranog održavanja Susreta pripremljena je knjižicaposvećena glazbenom amaterizmu u Zagrebu. Kao najavu proljetnih događanja, publika će u nedjelju 28. siječnja u maloj dvorani KD Vatroslav Lisinski na Gala koncertu Zlatni zborovi imati priliku čuti više o temi organiziranoga amaterizma u Zagrebu od glavne urednice prigodnog izdanja, muzikologinje dr. sc. Zdenke Weber.

„Kontinuitet amaterskih sastava, bilo vokalnih bilo instrumentalnih, dio je hrvatske glazbene kulture već više od stoljeća i pola“ – navodi dr. sc. Weber. Zagreb je od samih začetaka slijedio taj trend. „1977./1978. godine započela je prva organizirana manifestacija koja je okupljala zagrebačke glazbene amatere: Prva smotra pjevačkih zborova Grada i Zajednice općina Zagreb. Počela je skromno, sudjelovanjem trinaest zborova te izvedbom četrdesetak zborskih skladbi mahom domaćih autora.“

Tadašnja Smotra, današnji Susreti zagrebačkih glazbenih amatera obilježavaju 40 godina kontinuiranog održavanja. U međuvremenu je izmijenjen naziv, proširen koncept, Susreteorganizacijski preuzima Centar za kulturu Trešnjevka, a pokrenuto je i Natjecanje hrvatske tradicijske vokalne glazbe kako bi vokalni sastavi, ansambli i zborovi iz cijele Hrvatske, a ne samo iz Zagreba i zagrebačkih općina, imali priliku natjecati se za titulu najboljeg izvoditelja tradicijske vokalne glazbe u Hrvatskoj.

Ovogodišnji pobjednici 4. izdanja Natjecanja – KUD Mijat Stojanović iz Babine Grede, muški vokalni sastav Baje iz Ivanovca, ženski vokalni sastav Zwizde iz Zagreba i Akademski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Concrodia Discors – nastupit će na Gala koncertu Zlatni zborovi u maloj dvorani KD Vatroslav Lisinski.

Voditelji pjevačkih skupina Matej Marjanović (Baje) i Pavo Begovac (Zwizde) podjednaku pozornost posvećuju glasuigri i samici, tako da publika može očekivati atraktivan koncert radnog naziva Zborsko kolo, u čast Brodskog kola, uglednog festivala tradicijske vokalne glazbe iz Slavonskog Broda, zahvaljujući kojem su se slavonske pjevačke skupine kvalificirale za državno 4. natjecanje hrvatske tradicijske vokalne glazbe.

Intenzivne pripreme za koncert u tijeku su i u Babinoj Gredi. Mjesto bogate kulturne baštine u proteklih mjesec dana postalo je bogatije za knjigu urednika prof.dr.sc. Drage Roksandića i mag. Luke Jakopčića Zapovidi Babogredske kompanije 1823.-1824. godine, a sada se muška pjevačka skupina KUD-a Mijat Stojanović priprema za izvedbu izvornih napjeva u Zagrebu, među kojima će se naći i prigodni pokladni napjev: Bušarac.

Koncert će se održati 28. siječnja u 19 sati. Ulaznice po cijeni od 30 kuna moguće je kupiti online ili na blagajni KD Vatroslav Lisinski. Studenti i umirovljenici ostvaruju popust od 30%. Više informacija na web stranici CeKaTe-a.


Komentari