Stiže nova biciklistička utrka humanitarnog karaktera s Crvenim Nosovima! Provjerite pravila, ovo će biti uistinu posebna utrka!

foto:GRAVELMAN

Gravelman Zagreb 2020. nova je biciklistička utrka humanitarnog karaktera duga 100km, a održat će se 20. rujna sa startom i ciljem na zagrebačkom Bundeku.

Projekt je proizašao iz tima Segment21 koji je ove godine već organizirao dva vrlo zanimljiva i posjećena brdsko- biciklistička maratona – “xcm Occupy Samobor” i “The Capital” u PP Medvednica.

Ovoga puta napravljen je odmak od klasičnog brdskog biciklizma (mountain bike-a / mtb-a) ka Gravel smjeru – novoj grani biciklizma koja u posljednje vrijeme okuplja sve veći broj pobornika. Osim zadržavanja postojećih ljubitelja ovog sporta, gravel privlači i nove rekreativce koji se ne mogu oduprijeti prednostima koje pruža vožnja u prirodi, a uključuje i cestovne bicikliste koji polako otkrivaju prednosti off road vožnje.

foto:GRAVELMAN

Gravel je u direktom prijevodu s eng. nazivlja šljunak, a i to je, uz asfalt, podloga po kojoj se vozi – dakle, tehnički nije zahtjevno.  Kako bi utrku približili široj populaciji, jer je ona uistinu najbolja platforma za sve koji žele otići na vožnju, a ne znaju gdje, kada i kako – ili samo ne žele ići sami – ekipa iz Segmenta21 izokrenula je već uvriježeni koncept gdje se natjecatelji utrkuju jedni protiv drugih i izmislila potjeru.

Pravila su jednostavna – na Gravelman-u svi natjecatelji startaju istovremeno, a s vremenskim odmakom za njima kreće i ekipa lovaca (potjere) čiji je zadatak prestići što više natjecatelja, dok je zadatak natjecatelja doći u cilj ispred vozača potjere ne bi li si osigurali status Gravelman-a.

Svi koje potjera sustigne mogu nastaviti vožnju, ali pri ulasku u cilj imaju status Finisher-a, a ne Gravelman-a.

Najveći poticaj u što bržem “prevaljivanju” tih 100km doprinosi činjenica da za svaki prestignuti kilometar potjere Segment21 donira 1 kunu udruzi Crveni Nosovi koja ljudima u teškim i kriznim situacijama želi vratiti osjećaj radosti, sreće i optimizma.

Da bi utrka bila još originalnija, možda će vam izazovnije biti bježati od potjere koju čine naše sportske zvijezde, pa će vas tako pokušavati prestići veslački olimpijski pobjednici – braća Sinković, zatim poznati hrvatski biciklist Filip Kvasina te biciklistica, triatlonka, trail trkačica i pobjednica na europskom prvenstvu WUCA 2019. biciklističke utrke na 12h s odvezenih 430km – Maja Marukić.

Kažu da je u dobrom društvu sve lakše, stoga utrku podržavaju i poznata lica iz showbiz-a poput Renea Bitorajca, Saše Bunete, Maria Valentića i Vedrana Mlikote, a niti naša najuspješnija atletičarka Sandra Perković nije odoljela okušati se u ovom izazovu.

Komentari

loading...