STARI RIM SELI U ŠĆITARJEVO: Na Dionizijske svečanosti dolaze gladijatori i žene ratnice

Kronike Velike Gorice

Manifestacija počinje u subotu u 13:00 sati i traje do 20:30 sati.

Dionizijske svečanosti koje se i ove godine održavaju u Andautoniji u Šćitarjevu 9. i 10. rujna imat će posebnu atrakciju – Gladijatorske borbe.

“Ove godine imamo čast prvi puta ugostiti gladijatore iz Pule u našoj Andautoniji. U bliskoj suradnji sa izviđačkim odredom TUR iz Velike Gorice postavlja se ‘rimski logor’ u kojem će izviđači boraviti već od petka, 9. rujna. Pripremljene su razne igre i programi do kasno u noć”, najavio je Mladen Zagorac, predsjednik Udruge Andautonija koja je ujedno i organizator ove manifestacije.

Rimska nošnja i škola gladijatora

Manifestacija počinje u subotu u 13:00 sati i traje do 20:30 sati. U subotu 24. kolovoza djeca će imati mogućnost obući se u rimsku nošnju. Prema slobodnom izboru slijedi sudjelovanje u raznim radionicama. Pripremaju se radionice za izradu nakita, šminkanje, sadnja i uzgajanje ljekovitog bilja, kovanje novčića, izrada maski te škola gladijatora. Program će biti obogaćen rimskim igrama, pišu Kronike Velike Gorice.

Posjetitelji će imati priliku vidjeti i vojni logor u kojem je privremeno prebivala rimska vojska, kao i upoznati život legionara, isprobati njihove ležajeve u šatorima, iskušati oklope, mačeve, štitove, koplja, te gađati lukom i strijelom.

Prava stvar za gurmane

Društva, udruge i klubovi s područja Šćitarjeva natjecat će se u pečenju patke na ražnju. Gurman radionica pripremit će na tipičan antički način jela prema “rimskoj kuharici” koja će gosti i posjetitelji imati priliku kušati. Na jelovniku je predviđen šaran na rašljama, rimski gulaš, pečena šunka u kruhu i odojak na ražnju, a od poslastica Globi, te Conditium Paradoxum – rimsko desertno vino.

Uz rimsku kuhinju posjetitelji imat će priliku kušati i tradicionalnu hranu i degustirati vina iz našeg goričkog kraja. Posjetitelji će se moći okušati i u starim rimskim sportovima kao što su balote i antički nogomet.

Detaljnije informacije mogu se naći na Facebook stranici.


Komentari