Spektakl u zagrebačkoj Areni: Stiže kanadaska atrakcija Cirque du Soleil

FOTO: Twitter

Kanandska atrakcija Cirque du Soleil i film “Avatar” udružili su se na projektu višeosjetilnog spektakla “Toruk – The First Flight” koji će se u sklopu velike svjetske turneje predstaviti u Zagrebu od 7. do 9. prosinca na pozornici zagrebačke Arene, najavio je organizator predstave.

Predstavu “Toruk – The First Flight” dosad je pogledalo gotovo milijun i pol ljudi, a odigrana je više od 350 puta u pedesetak gradova diljem svijeta.

“Instalacije poput upečatljivog ‘Dream Catchera’ visokog trinaest metara, zmaj koji pokriva 20 četvornih metara, Toruk s rasponom krila od 12 metara, šestonogo mitsko biće, brojni kostimi, lutke, vizualni efekti i zadivljujuće animacije zasigurno će ostaviti bez daha i hrvatske posjetitelje”, ističe se u najavi dvosatne predstave.

Ta 37. po redu produkcija Cirque du Soleil svjetsku premijeru je imala krajem 2015. u američkom gradu Bossier City, nakon čega je dvije godine bila na sjevernoameričkoj turneji, a potom odlazi i u Aziju.

Europski dio svjetske turneje obuhvaća osamnaest gradova, a službeno završava u Münchenu, 9. lipnja iduće godine.


Inspiracija za predstavu bio je filmski hit “Avatar” Jamesa Camerona, koji nosi titulu najuspješnijeg filma svih vremena sa zaradom od čak 3.6 milijarde dolara.

Priča vodi gledatelje tri tisuće godina prije radnje iz filma – na pozornici će se oživjeti mitski svijet Pandore i narod Na’vi.

Cirque du Soleil – predstave pogledalo više od 180 milijuna ljudi

Predstave Cirque du Soleila pogledalo je dosad više od 180 milijuna gledatelja iz više od 420 gradova svijeta na šest kontinenata.

Godišnje prodaju više od 10 milijuna ulaznica, a tvrtka ima gotovo četiri tisuće zaposlenika, uključivši 1.300 izvođača iz 50 zemalja.

Fascinantna kostimografija u svakoj predstavi Cirque du Soleila djelo je više od 300 stalno zaposlenih dizajnera i krojača koji osmišljavaju, šiju i oslikavaju svaki djelić kostima, a kako bi savršeno odgovarali izvođačima koriste se 3D modelima, dobivenima skeniranjem tijela svakog od njih.

S obzirom da nanošenje šminke na lice samo jednog izvođača za predstavu iziskuje više od sat vremena, svaki je izvođač obučen da našminka sam sebe u sklopu pripreme za show, a kako bi se osiguralo pridržavanje izvođača strogim prehrambenim standardima, Cirque zapošljava ugostiteljsko osoblje za turneje koje priprema dva obroka dnevno prema meniju unaprijed odobrenom od strane središnjeg ureda u Montrealu.

Neometana i jasna komunikacija između stage menagera, tehničara i izvođača, Cirque du Soleil osigurava vlastitom radio frekvencijom, na službenom engleskom jeziku, s obzirom da izvođači u jednoj predstavi dolaze iz brojnih zemalja.

U timu ima nekoliko setova izvođača blizanaca koji nastupaju zajedno koristeći svoju urođenu povezanost za bolju koordinaciju i usklađivanje scenskih pokreta te akrobacija.

Glumci uglavnom nemaju sigurnosne zamjene pa ako se slučajno dogodi da izvođač iznenada iz nekog razloga mora prestati nastupati, čitava se turneja obustavlja, a show se prerađuje kako bi se novi član tima uigrao.

Predstave ponekad na turneji imaju i po petnaest kamiona s opremom, pa istovar i postavljenje showa obično traju po dvanaestak sati.

Komentari

loading...
-->