SKRIVENE LJEPOTE ZAGREBA: Pridružite se besplatnoj šetnji u sklopu Mapiranja Trešnjevke

hr.wikipedia.org

Projekt Mapiranje Trešnjevke se preko Centra za kulturu Trešnjevka 2015. godine priključio mreži gradova uključenih u projekt Jane’s Walk sa središtem u Torontu u Kanadi – trenutno u projektu sudjeluje 189 gradova iz 36 zemalja sa 6 kontinenata.

“U 2016. godini naš projekt ponovo sudjeluje u Jane’s Walk akcijama sa devet šetnji tokom mjeseca svibnja. Tom prilikom prelazimo granice Trešnjevke, jer se šetnje provode po cijelom gradu.”, poručili su organizatori.

Ovom prilikom za nadolazeći vikend najavljujene su dvije šetnje, priružite im se :

 

ŠTO: „Dvije i pol sljemenske retencije“ -besplatna šetnja

KADA: Nedjelja, 22.svibnja U 17:00

GDJE: Na posljednjoj stanici ZET-ove autobusne linije za Krvarić

Naziv šetnje: „Dvije i pol sljemenske retencije“

Sastanak na posljednjoj stanici ZET-ove autobusne linije za Krvarić, 17h. (dostupno autobusom ZET-a, linija 126 za Krvarić, s polaskom sa Črnomerca s perona 7 u 16:50 sati, vrijeme trajanja šetnje je dva i pol sata)

Šetnja će njene sudionike u toku dva i pol sata i uz pređena četiri kilometra provesti kroz podsljemensku, uglavnom zelenu zonu ruba grada. Pri tome će se proći prostranim rekreativnim područjem triju sljemenskih vodotokova, Malog potoka, Kustošaka i Velikog potoka, “reguliranih” retencijama te će se pokušati ostvariti i dogovoreni kontakt s aktualnim korisnicima tih prostora. Na najvišoj točki šetnje šetači će se suočiti s poviješću i sadašnjošću jednog od bisera zagrebačke ladanjske arhitekture 19. stoljeća, Vilom Pongratz u Mikulićima.

Cilj šetnje je raskrižje Lukšića i Mikulića, na pretposljednjoj stanici autobusa linije 128, gdje bi se hvatala vožnja busom prema Črnomercu u 19:30.

Jane Jacobs

Jane Jacobs (1916.-2006.) je bila urbanistica i aktivistica koje je gradovima prilazila na posve nov i do tada nepoznat način, kao na socijalne cjeline. Smatrala je da je izuzetno važno da sami građani upravljaju razvojem gradova i kvartova u kojima žive i poticala je ljude da se bolje upoznaju s okolinom u kojoj stanuju, rade, polaze školu, bave se sportom, šeću… jer, kako je rekla, na taj način oni postaju svjesni toga kakvu životnu okolinu zapravo žele.

Jane’s Walk šetnje su besplatne lokalno organizirane šetnje tokom kojih se ljudi skupljaju radi zajedničkog istraživanja, razgovora i uživanja u svojim kvartovima. Dok klasična razgledavanja više sliče predavanjima, ove su šetnje sličnije razgovoru uz šetnju. Voditelji dijele svoja iskustva i znanja, ali također potiču diskusije i sudjelovanje šetača. Šetnje se mogu usredotočiti na bilo koji aspekt kvarta i bilo koju temu. Šetnje mogu biti ozbiljne ili zabavne, informativne ili objašnjavajuće. Mogu se usmjeriti na povijest nekog mjesta ili ono što se događa upravo sada. Svatko može voditi šetnje – jer je svatko najveći poznavalac kraja u kojem živi!
U slučaju potrebe za više informacija molim nazovite: 091 3927 412, Saša Martinović Kunović (organizatorica iz Centra za kulturu Trešnjevka)


Komentari