SJEĆANJE NA MIROSLAVA KRLEŽU: Ugledni umjetnici predstavljaju fragmente Krležinog opusa

U utorak, 29. prosinca na sam dan Krležine smrti  od 11 do 19 sati  u Memorijalnom prostoru Miroslava i Bele Krleže, Krležin Gvozd 23.  istaknuti umjetnici Dragan Despot, Nikša Marinović, Boris Svrtan i Goran Matović  svojim glumačkim umijećem predstavit će fragmente polemičkog  opusa Miroslava Krleže.

Na rubu pameti /fragmente monodrame/ izvodi  Dragan Despot

Ova predstava ima kultni status i vrhunac je monološkog umijeća.

KRLEŽA O MALOGRAĐANSKOJ LJUBAVI SPRAM HRVATSTVA

Dramatizacija i izvedba: Nikša Marinović

Esej “O malograđanskoj ljubavi spram hrvatstva”, napisan 1926. godine i objavljen u Književnoj republici na izvanredno suvremen način progovara o hrvatskom nacionalizmu, kvazi domoljublju, licemjerju patriota i njihovom potpunom odsustvu empatije za malog, siromašnog čovjeka… U današnje vrijeme apsurdnih političkih zbivanja i rastućeg nacionalizma, pitanja koja je Krleža postavio prije gotovo 100 godina doimaju se aktualnijim nego ikad.

Polemički portret Miroslava Krleže

Izvode: Boris Svrtan i Goran Matović

Boris Svrtan i Goran Matović grade Krležin portret udjelom fragmenata iz autorovog  polemičkog opusa.

Cjelodnevno događanje upriličiti će sa  na dan Krležine smrti, ali pokretačka sila koja je dovela do ostvarenja toga projekta nije bila ograničena komemorativno-prigodničarskim okvirom, nego se putem dramaturški osviještenog postupka nastojalo ukazati na polemičku vrijednost sjećanja u kojoj je glavni lik obnovljenih dijaloga na hrvatskoj kulturnoj sceni – živi duh Krleže kao kanonskoga pisca koji ipak u mnogočemu ostaje čitan ali nepročitan, prihvaćen, ali ne usvojen, usvojen, ali ne posvojen.

Vesna Vrabec, voditeljica Memorijalnog prostora Miroslava i Bele Krleža kao uvod u događanja govori o domu Miroslava i Bele Krleža.

Program je organiziran uz potporu Grada Zagreba, a u organizaciji Centra Miroslav Krleža, Memorijalnog prostora Miroslav i Bela Krleža i Muzeja grada Zagreba.


Komentari