SIMFONIJSKI ORKESTAR IZ LUCERNA: U travnju svira za zagrebačku publiku

Simfonijski orkestar iz Lucerna (LSO) najstariji je švicarski orkestar.

Glasoviti dirigenti današnjice ravnali su švicarskim orkestrom s dvostoljetnom tradicijom, a od sezone 2011./12 mjesto šefa dirigenta zauzima James Gaffigan.

Jedan od najistaknutijih američkih dirigenata današnjice, poznat po strastvenim i energičnim nastupima, službeni operni debi imao je u Operi u Zürichu 2005. godine sa La Bohème. Kao operni dirigent debitirao je i u Bečkoj državnoj operi u sezoni 2011/12. također sa La Bohème. Hvaljen za prirodnu jednostavnost dirigiranja i uvjerljivo muziciranje, gost je dirigent Filharmonije Nizozemskog radija, a surađuje i s vodećim orkestrima i opernim kućama diljem Europe, Sjedinjenih Američkih Država i Azije.

Norveški violončelist Truls Mørk, za čije se nastupe traži ulaznica više, svjetsku je reputaciju stekao nakon američke turneje sa Filharmonijom iz Osla 1994. godine, koja je uključivala debi u Carnegie Hallu i Kennedy centru.  Kao veliki obožavatelj ruske škole violončela, Mørk je studirao kod ruske čelistice Natalie Shakhovskaye, a 1982. godine postao je prvi skandinavski glazbenik nakon Arto Norasa 1966. koji je ušao u finale Natjecanja Čajkovski u Moskvi. Mørkova diskografija uključuje nagrađivane snimke violončelističkih koncerata D. Šostakoviča te Bachovih suita za violončelo solo. Zagrebačka publika imat će ga prilike čuti na raritetnom Domenico Montagnana violončelu iz 1723. (Venecija), čiji je puž izradio slavni Stradivari.

Nedjelja, 24. 4. 2016., 19:30 sati, Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski

SIMFONIJSKI ORKESTAR IZ LUCERNA

JAMES GAFFIGAN, dirigent

TRULS MØRK, violončelo; VILDE FRANG, violina

Program:

  1. Brahms: Koncert za violinu i violončelo u a-molu, op. 102
  2. Dvořák: 8. simfonija u G-duru, op. 88, B. 163

Karte možete kupiti na blagajni dvorane Lisinski od 15.2. ili online nawww.ulaznice.hr.


Komentari