Sean Fitzgerald u Zagrebu će održati edukaciju za roditelje djece s autizmom

Udruga „Progovori autizam – širi ljubav“ osnovana je 2016. godine kako bi djeci u spektru autizma pružila mogućnost provedbe terapijskog rada kroz igru s roditeljima i educiranim volonterima.

Zbog rastuće potrebe Udruga  aktivno provodi radionice podrške za roditelje djece s autizmom te planira provedbu više stručnih edukacija pod nazivom “Otključajte svoje dijete“, na kojima bi vrhunski predavači prenijeli najbolju svjetsku praksu, kako roditeljima djece s autizmom, tako svim ostalim zainteresiranima.

Prvu u nizu edukacija “Otključajte svoje dijete“ udruga „Progovori autizam – širi ljubav“  planira organizirati u Zagrebu 29. i 30. rujna, na kojoj je predviđeno gostovanje uglednog američkog  edukatora Seana Fitzgeralda i predstavljanje najnovijih spoznaja u „home based play therapy“ radu s djecom u autističnom spektru.

Autizam kod djece izazov je s kojim se susreće sve više roditelja, a društvo je nažalost još uvijek nedovoljno senzibilizirano.

Progovori autizam – širi ljubav

Izrasla iz ljubavi i truda Nataše Bahun, i same majke djeteta u spektru autizma, udruga je do danas educirala 30-tak volontera za provedbu kućnog terapijskog rada kroz igru.

Ovaj način rada zasniva se na uvjerenju da djeca na spektru autizma imaju neograničene mogućnosti za napredak i da je ključ njihovog napretka motivacija,a ne ponavljanje. Pristup prema djetetu bazira se na prihvaćanju djetata tu gdje jest i na praćenju djetetovih motivacija. Kroz igru s roditeljima i volonterima, razvijamo socijalne vještine i pomažemo djetetu da te vještine primijeni u “vanjskom“ svijetu – s vršnjacima i drugdje. Naše je iskustvo da što više sati rada u sobi za igru dijete ima, prije će usvojiti socijalne vještine i postati fleksibilnije i spontanije – ovo su upravo najveći izazovi za djecu na spektru, obzirom da su često rigidni i teško razvijaju spontanost.

Udruga aktivno provodi radionice podrške za roditelje djece s autizmom te planira provedbu više stručnih edukacija pod nazivom ‘Otključajte potencijale svog djeteta’, na kojima bi vrhunski predavači prenijeli najbolju svjetsku praksu, kako roditeljima djece s autizmom, tako svim ostalim zainteresiranima. Namjera nam je iskustvo dobre prakse ovakvog načina rada još više proširiti u Hrvatskoj i tako ubrzati napredak djece i povisiti kvalitetu života obitelji suočenih s autizmom.

Pružanje podrške obiteljima kroz sljedeće usluge:
  • organizacija i provedba radionica podrške za roditelje “Kroz autizam – zaigrano” (ciklus od 5 radionica u trajanju od 3 sata – cilj: educirati roditelje & volontere o osnovama kućnog terapijskog rada kroz igru, neke od osnovnih tema: što je autizam, kako razviti interakciju s djetetom na spektru, kada i kako poticati razvoj socijalnih vještina djeteta, kako osnažiti roditelja i dijete na putu od dijagnoze do oporavka)
  • edukacija volontera i supervizija već educiranih pomagača
  • dolazak u dom obitelji i pomoć oko uspostave sobe za igru neophodne za provođenje programa
  • organizacija vikenda intenzivnog rada – za roditelje koji već provode program i dislocirani su od centara gdje bi mogli potražiti pomoć
  • organizacija i provedba timskih sastanaka na kojima se evaluira rad i osnažuje timski rad
  • individualni coaching s roditeljima.
Zašto postati volonter u centru Progovori ljubav?

Osim stjecanja novih iskustava i mogućnosti stjecanja edukacije, volonteri su rekli….
“Ovim programom učim kako iskreno pokazati emocije: sreću zbog tuđeg uspjeha i ljubav prema drugoj osobi. Više cijenim trud te se veselim malim koracima napretka.“ Ana O.
“Volontiranjem sam naučila cijeniti male stvari, mali pomak, mali pogled i mali dodir. Ovim volontiranjem razvijam i sebe kao osobu. Naučila sam da se radom i trudom može ući u njegov mali svijet.“ Sonja G.

Ne znate kako uspostaviti kontakt s vašim djetetom s neurorazvojnim teškoćama ?

Javite se u Centar Progovori autizam- širi ljubav. Doniraj i budi vjetar u krilima djece sa autizmom i neurorazvojnim teškoćama. Donirana sredstva biti će iskorištena za podršku organizacije edukacije ‘Otključajte potencijale svog djeteta’, za subvenciju provođenja kućnih terapijskih programa kroz igru, kao i za pomoć pri opremanju adekvatnog prostora za provođenje terapije. Cilj nam je da svaka obitelj u tom programu dobije subvenciju troškova.

IBAN udruge: HR912340009111080747

Udruga je upisana u Registar pod brojem: 04581059

OIB: 97186822520

www.progovoriljubav.hr

Nešto o osnivačici Udruge – Nataši Bahun

Po struci profesorica sociologije, završila je dodatnu edukaciju iz Neurolingvističkog programiranja (NLP-a) i Transakcijske analize. Završila trening za roditelje danskog obiteljskog terapeuta Jesper Juula, osnivača Familylaba. Postavši “posebna“ mama Ivoru 2010. godine, završila je 2014. godine dva treninga za rad s osobama s autizmom po Son Rise programu: Start-up i Maximum Impact u organizaciji Autism Treatment Center of America i Vencer Autismo, portugalskog centra.


Komentari