Sasvim drugačiji klub u Zagrebu: Samo za ljubitelje vina

FOTO: Julio Frangen

U Zagrebu osnovan Klub vinoljubaca.
U subotu, 04.11.2017. u šarmantnom zagrebačkom salonu Kak se šika, održan je prvi sastanak Kluba vinoljubaca. Inicijativu za osnivanjem Kluba pokrenula je udruga Vinoljupci, koja aktivno djeluje od 2014.godine promovirajući vino i vinsku kulturu.

‘Nakon što smo u srpnju 2014. organizirali prvi open-air vinski festival Istra u srcu Zagreba, postalo nam je jasno kako smo pogodili pravu nišu‘ – pojasnila je Irena Lučić, tajnica udruge i voditeljica Kluba.

FOTO: Julio Frangen
FOTO: Julio Frangen

Želja nam je bila napraviti manifestaciju lišenu formalizma, a koja ipak poštuje vinske standarde i potiče potrošače na edukaciju o vinu. Taj, kao i narednih sedam vinskih open-air festivala organizirali smo s ciljem da hrvatska vina i vinare približimo novoj, mladoj vinskoj publici.

Shvatili smo da generacija mladih potrošača izuzetno respektira hrvatska vina te da je željna edukacije i druženja, ali na ponešto drugačiji – urban, opušten i neformalan način. Takav pristup, u kojem su svi dobrodošli, neovisno o vinskoj stručnosti i predznanju, provlači se kroz sve naše aktivnosti. Klub vinoljubaca logičan je korak dalje u tom smjeru.

Učlanjenjem u Klub vinoljubaca, članovi-prijatelji udruge prihvaćaju obavezu da svojim ponašanjem čuvaju ugled Udruge i promoviraju vinsku kulturu. Za uzvrat, članovima se nude brojni sadržaji, poput vinskih druženja, kušanja, organiziranih posjeta vinarijama i vinskim festivalima, edukacijskih radionica, vinskih plesnjaka, wine&hike izleta u prirodu, winetworking evenata i tako dalje. Godišnja članarina iznosi 80,00kn.

FOTO: Julio Frangen
FOTO: Julio Frangen

Na prvom sastanku Kluba, u salonu Kak se šika, više od pedesetak okupljenih članova imali su priliku uživati u predivnim vinima Ilovčak kao i u druženju sa gostom-vinarom Svenom Đozom. Dva dana kasnije, u ponedjeljak, 06.11. održana je i prva edukacijska radionica „Vino za početnike“ koja je okupila osam polaznika. Radionicu je idejno osmislila Irena Lučić, voditeljica projekta Vinoljupci, vođena idejom kako je vinska kultura sastavni dio bontona i opće kulture. Radionicu vodi prof. Marija Vukelić, certificirana WSET level2 sommelierka, a održavat će se otprilike jednom mjesečno u wine baru Basement.

U subotu, 18.11. Klub vinoljubaca kreće na svoj prvi organizirani Winetrippin’ u plešivičku vinariju Ivančić-Griffin, s namjerom da upozna sva lica portugisca – od pjenušca do barriquea.


Komentari