Šahovski velemajstor Gari Kasparov dolazi u Hrvatsku na atraktivnu simultanku u Sesvetama

Hrvatska će još jednom ugostiti jednog od najvećih šahista svih vremena – Garija Kasparova, ruskog šahovskog velemajstora i bivšeg svjetskog prvaka. U sklopu svog dolaska, u organizaciji Zaklade Garry Kasparov Adriatik i Šahovskog kluba Sljeme – Agroproteinka Sesvete, Gari će 24. kolovoza odigrati šahovsku simultanku na 20 ploča u jedinstvenom ambijentu Gimnazije Sesvete. Cilj ovoga plemenitog nadmetanja je promocija programa Šah uz školu i šaha kao sjajne izvannastavne aktivnost i iznimno korisnog kognitivnog treninga. Svoje vještine u ovom šahovskom srazu sa svjetskim velemajstorom pokazat će mladi šahisti iz Sesveta, a svoj dolazak su najavili i uglednici iz kulturnog, političkog i sportskog života Hrvatske, poput Miroslava Ćire Blaževića, ministra Tomislava Čorića, Ivice Kostelića, sjajnog izbornika Zlatka Dalića, pjevača Mladena Bodaleca i Miroslava Škore, bivših nogometnih reprezentativaca Silvija Marića i Darija Šimića te poznatog psihijatra dr. Vlade Jukića i prim. mr. sc. Mislava Bastića, dr.med.

Veza Hrvatske i Kasparova seže 30 godina unazad, a okrunjena je 2014. godine kada je Gariju dodijeljeno hrvatsko državljanstvo. Osim po svojoj neizmjernoj ljubavi i posvećenosti šahu, Gari je poznat i po svom svesrdnom zalaganju u promociji šaha.

Šahovska zaklada Garry Kasparov Adriatic i jedinstveni program Šah uz školu

Veliki prijatelj Hrvatske i šahovski velemajstor ističe važnost šaha kao discipline koja pozitivno utječe na razvoj djece i mladih te njihovih mentalnih sposobnosti, a upravo je s ciljem promocije te ideje osnovao u New Yorku 2002. Šahovsku zaklada Kasparov (Kasparov Chess Foundation). Zaklada se zalaže za uvođenje šaha u obrazovni sustav što većeg broja zemalja u svijetu i provođenje Deklaracije o uvođenju programa Šah uz školu u obrazovni sustav Europske Unije. U siječnju 2016. godine osnovana je i Šahovska zaklada Garry Kasparov Adriatic, a slijedi Garijevu prvotnu ideju – promicanje šaha kao kognitivnog alata za učenje u nastavni kurikulum i izvanškolsku aktivnost u zemljama na području Jadranskog mora. Program Šah uz školu pruža školama nastavni plan i program za učenje šaha, objavljuju istraživanja i promiču šah raznim aktivnostima za mlade. Zahvaljujući kontiuniranoj potpori Ministarstva obrazovanja i znanosti Republike Hrvatske, projekt Šah uz školu na svojoj interaktivnoj internetskoj šahovskoj platformi ima preko 2800 registriranih korisnika iz preko 170 škola diljem Hrvatske, a čak 150 instruktora šaha i nastavnika koristi platformu kao i dvije knjige početnice koje su izdane u sklopu projekta. Platforma je besplatna i dostupna svim korisnicima CARNeta koji posjeduju AAI@EduHr elektronički identitet.

Mlade nade hrvatskog šaha u dobrim su rukama

U duhu tradicije brojni mladi i prosperitetni šahisti ŠK Sljeme – Agroproteinka Sesvete, kao i njihove kolege diljem svijeta svakodnevno treniraju kako bi jednog dana postali poput Garija. Igrajući protiv svog idola ovi će mladići i djevojke u društvu eminentnih osoba iz hrvatskog javnog života proslaviti 61. godišnjicu uspješnog rada i djelovanja ŠK iz Sesveta. Dodajmo kako ŠK Sljeme – Agroproteinka Sesvete intenzivno radi na promociji šaha te provodi brojne programe animacije mladih šahista. Sjajan je to primjer nastojanja i predanosti održanja duge tradicije šaha u Hrvatskoj, ali i načina da mladi kroz šah razvijaju svoje vještine, znanja i sposobnosti koje će kasnije ponijeti sa sobom u život.

Podsjetimo, počeci šaha u Hrvatskoj sežu daleko u prošlost, a šahovske organizacije i udruge njeguju dugu tradiciju. Tako je Hrvatski šahovski savez osnovan 1912. godine te je jedan od četiri osnivača Svjetske šahovske organizacije FIDE. Hrvatska od samih početaka sudjeluje u organizaciji značajnijih šahovskih natjecanja pa je tako je u Dubrovniku 1950. godine održana 9. Šahovska Olimpijada. Na tragu toga, danas naši šahovski majstori i velemajstori ostvaruju zavidne rezultate na svjetskoj šahovskoj sceni. Spomenimo nedavni uspjeh, najveći u povijesti hrvatskog šaha, mladog Splićanina Ivana Šarića, aktualnog prvaka Europe u šahu, koji je ove godine na Europskom prvenstvu u Batumiju u Gruziji u konkurenciji od 302 natjecatelja iz 34 zemlje pobijedio s 8,5 bodova iz 11 partija. Vjetar je to u leđa hrvatskom šahu koji danas broji oko 36 šahovskih velemajstora i tri velemajstorice te  preko 200 šahovskih klubova koji okupljaju 3.500 igrača. Uz brojne sjajne partije i osvojene nagrade najveći uspjeh naši su šahisti ostvarili 1992. godine na 30. Šahovskoj Olimpijadi održanoj u Manili.


Komentari