Od sada i u Hrvatskoj: Vaši mališani mogu izvoditi pokuse u laboratoriju

FOTO: Press

Cilj programa je popularizacija znanosti u Hrvatskoj, a učenici osnovnih škola moći će sami izvoditi pokuse.

U Hrvatskoj je pokrenut međunarodni edukativni program za djecu BASF Kids’ Lab:

  • Hrvatski osnovnoškolci pridružit će se djeci iz 40 zemalja širom svijeta koja su putem radionica stekla prva znanja iz kemije
  • U 20 godina postojanja, program je obuhvatio više od 800,000 učenika osnovnih škola, a samo 2016. u BASF-ovim edukativnim programima sudjelovalo je gotovo 95,000 djece
  • Program besplatnih radionica iz kemije u Hrvatskoj je pokrenut na 20. obljetnicu pokretanja BASF Kids’ Laba u središtu tvrtke u Ludwigshafenu

U suradnji s Kemijskim odsjekom Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta u Zagrebu (PMF), BASF je Hrvatsku uključio u svoj međunarodni edukativni program – BASF Kids’ Lab. Program je do sada predstavljen u više od 40 zemalja širom svijeta, a u Hrvatskoj će se izvoditi pod lokalnim nazivom ‘BASF Kids’ Lab – Malci genijalci’. Besplatne interaktivne radionice koje učenicima osnovnih škola, u dobi od 6 do 12 godina, otkrivaju svijet kemije putem jednostavnih i sigurnih pokusa, trajat će tijekom cijele školske godine.

FOTO: BASF Press
FOTO: Press

‘Poticanje interesa djece za prirodne znanosti je ključni cilj našega lobalnog programa edukacije mladih. Stoga već dva desetljeća provodimo program BASF Kids’ Lab u zemljama u kojima tvrtka posluje, a do sada smo organizirali radionice za više od 800,000 djece širom svijeta, dajući im priliku da steknu prva praktična iskustva i otkriju ulogu kemije u pronalaženju svakodnevnih rješenja. Činjenica da smo već popunili sve termine u prvom polugodištu pokazuje da su i hrvatske škole jako zainteresirane za sudjelovanje u ovome programu‘, naglasio je Simon Franko, izvršni direktor BASF Croatia.

U školskoj godini 2017/2018. program ‘BASF Kids’ Lab – Malci genijalci’ održava se pod nazivom ‘Clever Foodies’, a posvećen je vitaminima u hrani. Kroz tri pokusa, u kojima će ispitivati razinu vitamina u odabranom voću i povrću, osnovnoškolci će kroz posebno osmišljene didaktičke tehnike upoznati i određene znanstvene metode koje će dodatno potaknuti njihovo kreativno razmišljanje te im pružiti i dodatna znanja o važnosti pravilne prehrane.

FOTO: Press
FOTO: Press

Da bismo kreirali održivu budućnost, moramo educirati mlade generacije i potaknuti ih da razmišljaju na nov način. Sve naše aktivnosti u zajednicama u kojima poslujemo usmjerene su postizanju dugoročnog pozitivnog učinka na društvo i povezane s UN-ovim ciljevima održivoga razvoja‘, dodao je Simon Franko.

Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu već je niz godina ključan partner BASF-a u projektima popularizacije znanosti u Hrvatskoj. Trenutno surađujemo na projektu BASF Kids’ Lab koji putem atraktivnih i pažljivo osmišljenih pokusa približava kemiju hrane učenicima nižih razreda osnovne škole.

Uz pomoć studenata Kemijskog odsjeka PMF-a, djeca tijekom pokusa, koje sama izvode, dolaze do zaključaka o sastavu i kvaliteti namirnica te važnosti zdrave prehrane. PMF, koji i sam intenzivno i vrlo uspješno radi na popularizaciji znanosti, s velikim veseljem podržava napore BASF-a da se znanost na zanimljiv i interaktivan način približi djeci kako bi im se probudio interes prema prirodoslovlju‘, izjavila je prof. dr. sc. Aleksandra Čižmešija, dekanica Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

FOTO: Press
FOTO: Press

Radionice u trajanju od 90 minuta održavat će se svake druge subote na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a učenici će pokuse izvoditi uz podršku i nadzor studenata i doktoranada PMF-a.

Do sada se za sudjelovanje u programu prijavilo 12 osnovnih škola iz Zagreba i okolice, a učitelji i dalje mogu prijavljivati svoje razrede na email adresu [email protected].


Komentari