Retrospektiva umjetnika Vaska Lipovca u Klovićevim dvorima

Svaka Vaskova samostalna ili skupna izložba bila iznenađenje i za stručnu i za široku publiku. Kontinuiranim umjetničkim djelovanjem priskrbio si je niz nagrada, kako za skulpturu tako za ilustraciju i javne spomenike. U svibnju 2006. godine dobio je i nagradu za životno djelo

Retrospektivna izložba Vaska Lipovca jedinstveni je događaj kojim će se ovaj umjetnik predstaviti kao osebujna ličnost hrvatskog i europskog modernizma druge polovine 20. stoljeća. Rođen u Boki Kotorskoj, a život i stvaralački vijek proveo u Splitu, Lipovac je utkao duh Mediterana u svoje djelo kao ključnu supstancu. Obilje vedrine, ponekad humora, ironije, ali i ljepote, čine ovu umjetnost koliko zavodljivom, toliko i duhovitom. Istovremeno, kroz njegov čisti plastički govor prepoznajemo mnoge teme koje su obilježile umjetnost prošlog stoljeća.

Opus koji se grana kroz apstraktne i figurativne dionice i različite medije, slikarstva, skulpture, crteža, instalacija, urbanih intervencija i konstrukcija, posredujući reference na tragu iskustva velikana svjetske i europske moderne poput Caldera, Miróa ili pak francuskih „novih realista“, otkrit će se kao specifično jedinstvo umjetnika i njegova misaonog i senzualnog svijeta u čijem ishodištu zrači idealizam kulturne tradicije Mediterana. Osim što će pružiti autorski presjek kroz sve umjetnikove cikluse, ovom izložbom javnosti će biti predstavljena i brojna dosad neizlagana umjetnikova djela.


Komentari