RAJ ZA FILMOLJUPCE: Na 14. ZFF-u rekordan broj domaćih filmova

press

Održat će se i nekoliko dugoočekivanih premijera.

Točno mjesec dana dijeli nas od početka četrnaestog izdanja Zagreb Film Festivala koje će u devet dana trajanja na nekoliko lokacija (u kinima Europa i Tuškanac, Muzeju suvremene umjetnosti, Dokukinu KIC, F22 – Novoj akademskoj sceni i Goethe-Institutu) predstaviti više od stotinu filmskih naslova.

Kao i svake godine, u obilju filmskih ostvarenja sa svih strana svijeta, Zagreb Film Festival posebnu pažnju posvećuje domaćim autorima i koprodukcijama nastalima u suradnji Hrvatske s drugim europskim državama.

U glavni natjecateljski program ove je godine uvršten rekordan broj domaćih ostvarenja – od 13 filmova koliko ih se natječe za Zlatna kolica, njih čak četiri nosi hrvatski produkcijski potpis. Svoju hrvatsku premijeru upravo će tu imati Ne gledaj mi u pijat, dugometražni debi redateljice Hane Jušić.

Nakon premijernog prikazivanja u programu Pulskog filmskog festivala, zagrebačkoj se publici u glavnom programu predstavlja još jedno domaće ostvarenje – Trampolin renomirane hrvatske dokumentaristice Katarine Zrinke Matijević, koji predstavlja iskorak ove autorice u formu dugometražnog igranog filma. Ishodište ideje za ovaj film, prema riječima redateljice, “pitanje je što bismo si prišapnuli na uho kada bismo imali mogućnost susretanja sa samim sobom u prošlosti ili budućnost, bi li nam to život usmjerilo prema nečem boljem?”.

Dva filma s Hrvatskom u ulozi manjinske koprodukcijske zemlje također se natječu za glavnu ZFF-ovu nagradu: makedonsko ostvarenje Oslobođenje Skoplja, zajednički redateljski pothvat Rade i Danila Šerbedžije te gruzijski film Kuća drugih redateljice Russudan Glurjidze. Oba filma aktualni su predstavnici matičnih država u kandidaturi za Oscara.

U popratnom programu Ponovno s nama svoju premijernu projekciju pred hrvatskom publikom imat će film Goran Nevija Marasovića, intrigantan triler smješten u idilu Gorskog Kotara, a spomenuti program uključuje još i film Sieranevada, hrvatsku manjinsku koprodukciju čiju režiju potpisuje jedan od začetnika rumunjskog novog vala i laureat kratkometražnog programa 2. ZFF-a, Cristi Puiu.

Dio ovogodišnjeg izdanja programa Bibijada by RBA, namijenjenog dječjoj publici, još je jedna domaća koprodukcija. Riječ je o nizozemsko-belgijsko-hrvatskom ostvarenju The Day My Father Became a Bush Nicole van Kilsdonk, u kojem se pojavljuju Jan Kerekeš, Hrvojka Begović i Damir Poljičak.


Komentari