PRVA HRVATSKA HUMANISTIČKA KONFERENCIJA: ‘Ateistička sloboda – Humanistička savjest – Feministička hrabrost’

FOTO: europski-dom-sb.hr

U petoj godini svog aktivizma, Centar za građansku hrabrost  organizira Prvu hrvatsku humanističku konferenciju podnaslova ‘Ateistička sloboda – Humanistička savjest – Feministička hrabrost’ koja će se održati u petak 14. 10. i u subotu 15. 10. u dvorani Europskog doma u Zagrebu, Jurišićeva 1/1.

“Centar za građansku hrabrost želi omogućiti upoznavanje širem broju ljudi iz Hrvatske, koji inače nisu u mogućnosti posjećivati humanističke konferencije ili koji se inače nemaju gdje susresti s humanizmom, sa stavovima i s radom poznatih mislilaca i misliteljica. Želja nam je ojačati građansku svijest da svaki čovjek ima pravo na dostojanstven život i smrt. Nadamo se da će ovo međunarodno humanističko okupljanje u Hrvatskoj kroz ponuđene sadržaje pružiti odgovore na brojne izazove današnjice i time biti mali, ali odvažan i bitan pomak, prema životu dostojnom čovjeka”, stoji u pozivu organizatora.

Konferencija je međunarodnog karaktera, a kroz panele i predavanja ugostit će kroz dva dana brojne značajne predavačice i predavače.

konf

Prvog dana, 14. listopada (petak), od 9.00 sati, na programu su dva panela pod zajedničkim nazivom “Svoga tela gospodarica”. Dakle, riječ je o vječnom, a ovih dana i aktualiziranom, pravu na tjelesni integritet žena. Sudionice/i prvog panela su Gordana Gjurić, Jasenka Grujič i Dubravko Lepušić, koji će s aspekta svojih profesionalnih i aktivističkih praksi govorit o izazovima koje su nam donijeli i donose procesi podržavljenja vjerskih dogmi i nacionalnih mitova kada je riječ o seksualnim i reproduktivnim pravima žena.

Drugi panel – “Opiremo se, stoga postojimo” –  ugošćuje feministkinje i borkinje za sekularnost iz Hrvatske i Srbije, a nastojat će analizirat fenomene i načine djelovanja fundamentalističkih pokreta u regiji, te ponuditi feminističke i sekularne odgovore.

Gošće su: Bojana Genov, Staša Zajović, Branka Galić, Snežana Tabački, Anđelija Vučurević, Biljana Stojković i Vesna Puhovski.

U subotu, 15. listopada,  na programu su tri panela. Prvi je posvećen građanskoj hrabrosti – “Ponekad je dovoljno samo malo hrabrosti”, a nastupit će predavači iz Bosne i Hercegovine, Švicarske i Njemačke – Valentin Abgottspon, Philipp Möller i Esad Bajtal izlažući iz svoje lokalne, ali i globalne perspektive o iskustvima borbe za humanističku ideju i nužnosti iskazivanja građanske hrabrosti.

Drugi panel, “Feministički pristup sekularnosti i humanizmu” stavit će naglasak na važnost feminističkog pristupa otporu fundamentalističkim pokretima. Panelistice su dvije domaće i dvije svjetski poznate aktivistkinje – Maryam Namazie, Marijana Bijelić, Elizabeth O’Casey i Nada Peratović.

Na kraju konferencije, gost je britanski filozof A. C. Grayling  s kojim će o humanizmu i tradicijama etika razgovarati Pavel Gregorić.

Prva humanistička konferencija u Hrvatskoj otvorena je za sve zainteresirane osobe i ima za cilj podići razinu znanja o vrijednostima humanističke misli, demokratskih i sekularnih načela, ljudskih prava, feminističke solidarnosti, građanske odgovornosti i hrabrosti.

Broj mjesta je ograničen, cijena ulaznice iznosi 50 kuna za oba dana, a 30 kuna za jedan dan, a karte možete kupiti preko eventim.hr.

Više o samoj konferenciji, gošćama/tima i programu možete pronaći na webu konferencije ovdje.


Komentari