Proslavite dan sv. Patrika u Zagrebu u irskom duhu

U dobroj atmosferi, irskoj glazbi i uz kvalitetnu pivu proslavite St. Patrick’s Day u Zagrebu!

Dana 17. ožujka diljem svijeta se slavi dan sv. Patrika, sveca zaštitnika Irske. On je prema tradiciji umro na taj dan oko 461. godine.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Od povijesnih izvora, o njemu su nam sačuvana dva pisma koja je osobno napisao i koja su jedini sigurni izvor o njemu. U jednom od tih pisama on ukratko opisuje svoj život i sudbinu. Rođen je u rimskoj Britaniji. Bio je sin đakona i unuk svećenika (u to doba katolički svećenici još su se mogli ženiti). Sa 16 godina zarobljen je i odveden kao rob u Irsku. Ta zemlja u to vrijeme još nije bila pokrštena. Nakon šest godina uspio je pobjeći i vratiti se kući u Englesku. Zatim je jednoga dana osjetio poziv da se vrati kao misionar u Irsku i da se posveti obraćenju Iraca na kršćanstvo.

Oko osobe sv. Patrika nastalo je mnogo legendi. Jedna od najpoznatijih je da je istjerao sve zmije iz Irske (ni danas na tom otoku nema zmija).

Za njega se vezuje i djetelina, koju je on navodno upotrijebio da prikaže Ircima Presveto Trojstvo. Danas je stoga djetelina, kao i njena zelena boja, simbol Irske. Ispravno ju je prikazivati s tri lista (kao simbol Presvetog Trojstva), a ne sa četiri. Dan sv. Patrika, nacionalni praznik u Irskoj, slavi se diljem planete i danas je vjerojatno u svijetu najpoznatiji blagdan jednog katoličkog sveca (uz blagdane sv. Nikole i sv. Valentina).[/box]

>>> Fontane će ‘obojati’ u zeleno povodom Dana sv. Patrika

Zagreb tradicionalno svake godine u brojnim pivnicama slavi dan sv. Patrika, a mi vam donosimo nekoliko lokacija na kojima danas vlada irski duh:

medvedgrad patrik

  • Dan kada pivnica postaje irski pub! Već tradicionalno možete proslaviti dan sv. Patrika u pivnici Medvedgrad u Ilici 49! Kao i svake godine očekuje vas živa muzika i tradicionalni irski plesači zaduženi za zagrijavanje atmosfere. Osim super atmosfere čekaju vas i tradicionalna irska jela te nezaobilazni Agram Stout! Pravo irsko tamno pivo, prvi hrvatski ale

tolkien's house

  • Dan sv. Patrika u Tolkien’s House (Opatovina 49) uz zeleno pivo kuće od 19 sati.

harats pub

  • U Harat’s pub (Kaptol 4, trg Petrice Kerempuha) čeka vas pravi irski program gdje ćete, osim parade, moći uživati uz irski ples Irish Maidena i odličan bend. Program počinje u 17 sati.

>>> ZAMIJENIO IRSKU HRVATSKOM: U Lijepu našu doveo tradicionalni irski ples kojim je ‘zarazio’ Zagrepčane (VIDEO)

ritam grada

  • Za one koji se žele zabaviti na glavnom trgu Ritam grada (Gajeva 2) nudi odličnu zabavu i povoljne cijene od 23 sata. Također, danas se možete izraziti bojama: zelena znači da ste slobodni, žuta da ste u kompliciranom odnosu, a crvena da ste zauzeti.

zelene pive

  • U Oliver Twist Pubu (Tkalčićeva 60) ne možete ne primjetiti koji je danas dan! Obožavaju Dan svetog Patrika, stoga će gostima konobari danas donositi Guinnes i Irish Jameson Whiskey u kiltovima, a i cijena je promotivna!

zlatni medo pivo

  • Gitano Trio Band u pivnici Zlatni Medo (Savska cesta 56) učiniti će Dan sv. Patrika još zabavnijim! Što obavezno donijeti sa sobom? Dobro raspoloženje!


Komentari