Proslava prvog proštenja u gradu Zagrebu: Svetom Blažu po zagovor za dobar glas

Sv. Blaž suzaštitnik je Zagreb

Najveća proslava sv. Blaža (Vlaha) u sjevernoj Hrvatskoj pred ostatcima svetčeva tijela ove će se godine u zagrebačkoj župi sv. Blaža na Deželićevu prilazu posebno obilježiti u subotu, 3. veljače u 18.30 sati misnim slavljem koje će predvoditi pomoćni biskup zagrebački mons. dr. Ivan Šaško. U stoljetnoj crkvi sv. Blaža tijekom više dana moći će se doživjeti duh Straduna i Feste sv. Vlaha u Zagrebu, a brojni pjevači i govornici te svi oni koji koriste glas dolazit će na blagoslov grla te moliti zagovor sv. Blaža za zdravlje glasnica.

Najviše se hodočasnika očekuje u subotu 3. veljače. Toga će se dana tijekom prijepodneva slaviti još tri mise u crkvi sv. Blaža: u 8, 9.30 i 11 sati, a brojne vjernike privući će osobito raširen obred blagoslova grla, jer se uz sv. Blaža veže čudo po kojem je svojim blagoslovom spasio dječaka kome je u grlu zapela riblja kost.

Uoči Blaževa u petak 2. veljače priređuje se tradicionalna proslava Feste sv. Vlaha za Dubrovčane i Janjevce koji žive u Zagrebu. U 18.30 sati započinje blagoslov svijeća, potom svoju riječ upućuju festanjuli, pjeva se himna Parcu, diže zastava sv. Vlaha i nastavlja misno slavlje koje predvodi gvardijan franjevačkog samostana na Kaptolu fra Zdravko Lazić, pa će se atmosfera 1046. Feste sv. Vlaha s ulica Straduna premjestiti i u hrvatsku metropolu.

Crtice o proslavi sv. Blaža.

Sv. Blaž suzaštitnik je Zagreba, bio je jedan od tri zagovornika Gradeca. Na njegov se blagdan 3. veljače sazivala gradska uprava, zasjedalo se u vechniczi (domus civitatis), podignutoj na Markovu trgu koja je od srednjeg vijeka ostala na toj adresi. Sve je započinjalo zazivom Duha Svetoga, a svečani skup nastavljao se izdavanjem i pečaćenjem isprava te se izabirao gradski sudac s prisežnicima, imenovali su se novi građani i isticali začasni građani.

Blagoslov grla obred je koji seže u daleko 6. stoljeće, pri čemu se rabe dvije prekrižene svijeće. Uporaba svijeća dolazi od čuda po kojem je sv. Blaž svojim blagoslovom spasio dječaka kome je u grlu zapela riblja kost, a svijeće se koriste i zbog blizine blagdana Svijećnice, Prikazanja Gospodnjega.

Tijekom višednevnog slavlja u zagrebačkoj crkvi sv. Blaža bit će izložen srebrni relikvijar s moćima sv. Blaža koji je u Zagreb stigao kao dar dubrovačke crkve prije stotinu godina u prigodi blagoslova novoizgrađene crkve.

O raširenosti čašćenja sv. Blaža svjedoči i podatak da je svjetski poznati tenor Placido Domingo u ljeto 2003. godine, uoči koncerta koji je održao u pulskoj Areni, inzistirao da zajedno sa svojom suprugom Martom ode u vodnjansku crkvu da bi zahvalio sv. Blažu, pred Blaževom relikvijom, za oporavak od posljedica teške bolesti grla.


Komentari