‘Projekt Ilica’: Kako osmisliti nove uloge zapuštenih i neupotrijebljenih prostora

FOTO: Projekt Ilica

Revitalizacija sinergijom kulture i kreativnih industrija.

Po prvi put na pet lokacija u Ilici od 5. do 12. svibnja održat će se festival Readymade Ilica, kao prvi program višegodišnjeg Projekta Ilica čiji je glavni cilj revitalizacija mikrolokacija Ilice sinergijom kulture i kreativnih industrija.

Cilj je projekta Ilica osmisliti nove modele upotrebne uloge trenutačno zapuštenih i neupotrijebljenih prostora u Ilici, kao i iznova osmisliti ulogu glavne gradske ulice, očuvati njezine proizvodne obrte te sačuvati, ali i otvoriti nove kulturne sadržaje u jednoj od najdužih i najstarijih ulica u Zagrebu koja broji više od 500 adresa.

Potez od Frankopanske ulice preko Britanskog trga sve do Trga Franje Tuđmana u središtu je prve faze istraživanja Ilice. Festival će kroz kulturne sadržaje, šetnje, interakcije, edukativne radionice, predavanja, prezentacije te podruštvljenu kulturu blisku lokalnoj zajednici afirmirati novo vrijeme bogatog iličkog kulturnog života koristeći se inovativnim alatima, novim tehnologijama i komunikacijskim materijalima.

 

Festival se službeno otvara u petak 5. svibnja u 19.00 sati izložbom Nastalo u Ilici dizajnerskog kolektiva OAZA, a već na sam dan otvorenja očekuje nas bogat program:

  • KREIRAJMO ILICU / 11.00 – 15.00 / Ilica 69 /
    Stanovnici Ilice, dionici kulturnih i kreativnih industrija, svi zainteresirane za projekt koji imaju brojne ideje kako promijeniti postojeću situaciju prodružit će nam se na interaktivnoj radionici izrade idejnog rješenja modela upravljanja zapuštenim i neiskorištenim prostorima na Ilici.
    Radionica je zatvorenog tipa i za sudjelovanje potrebno je primiti pozivnicu mailom te potvrditi dolazak.
    Moderator: Matija Raos
  • NASTALO U ILICI / 19.00 / Ilica 124 / otvorenje showrooma i izložba
    Organizator: Umjetnička organizacija OAZA

Showroom “Nastalo u Ilici – Made in Ilica” predstaviti će, po prvi put na jednom mjestu, pojedine od proizvoda tradicionalnih obrta i specijaliziranih trgovina, u cijelosti realiziranih u Ilici. Riječ je o manjoj selekciji lokalno proizvedenih, ručno izrađenih predmeta koju prate specifične priče o njihovom porijeklu, filozofiji i tehnologiji izrade. Projekt nastoji doprinijeti povećanju vidljivosti i afirmaciji obrtnika isticanjem kvalitete njihovog rada, baziranog na klasičnoj obradi materijala, i osvještavanjem stanovnika Ilice o vrijednosti ponude zatečene u njihovoj neposrednoj blizini. Ova izložba ujedno je i pokazni primjer budućeg virtualnog i fizičkog edukativno-izložbeno-prodajnog prostora kojemu je cilj promocija lokalnih znanja, proizvoda i vrijednosti, a potom i jačanje mikro ekonomije ulice. U prostoru će za trajanja festivala biti organizirano vodstvo kroz postav izložbe kao i razgovor s dizajnerskim kolektivom Oaza.

  • ILICA / 21.00 / Ilica 85 (ALU) / projekcija dokumentarnog filma

autor dokumentarca „Ilica“: Aleksandar Battista Ilić
izvršni producent i snimatelj: Antun Mezulić

  • GLAZBENI PROGRAM / 21.30 / Ilica 85 (ALU) / STANK


Komentari