Proba orkestra večeras u 20 sati u ZKM-u

Foto: YouTube/ZKM

Federico Fellini, veliki majstor filmske umjetnosti, 1978. stvara jedno od svojih kapitalnih djela fantastičnog realizma – film “Proba orkestra”.

Četrdeset godina kasnije ova socijalna alegorija ne gubi niti malo na svojoj aktualnosti i društvenoj kritici. Dapače, čini nam se kao da je danas stvarana i kao da govori upravo o nama.

Taj je orkestar simbol našeg društva i našeg vremena. Fellini nam kroz ironiju lagano otvara pogled u mogućnost tragedije. On oslikava kaos kojeg živimo i agoniju nemogućnosti povratka harmoniji. Ali jednako tako on upire prstom u sve nas i sve nas okrivljuje za suučesništvo u stvaranju tog kaosa i agonije.

Svi smo mi uključeni u tu krizu i svi smo za nju odgovorni.

Ovo je djelo ujedno posljednje u nizu plodne glazbeno-filmske suradnje Nina Rote i Federica Fellinija,  a filmska glazba je jednako bitan segment ovog djela, kao i njegov dramski predložak.


Nije slučajno što Fellini izabire glazbu kao polje umjetnosti koje pokreće ovu skupinu ljudi, taj mali društveni nukleus koji ujedno simbolizira čitavo društvo. Jer nema snažnije emocije od one koju stvara glazba.

Glazba je ujedno i svojevrsna potraga za izgubljenim vremenom.

Predstava počinje u 20 sati, dok je cijena ulaznice 70 kuna.

Komentari

loading...
-->