PREVENCIJA RAKA VRATA MATERNICE: Udruga ‘SVE za NJU’ i stručnjaci savjetovat će građane

Cilj je skrenuti pozornost javnosti na probleme i brojne predrasude.

Kako bi ukazala na rastući javnozdravstveni problem, ali i skrenula pozornost javnosti na probleme i brojne predrasude s kojima se susreću žene oboljele od raka vrata maternice, Udruga SVE za NJU nizom aktivnosti obilježit će 11. tjedan prevencije raka vrata maternice u razdoblju od 22. do 28. siječnja 2017. godine.

Uz tribinu za pacijentice i predstavnike medija u prostorima Udruge, središnje događanje bit će u subotu, 28. siječnja u zagrebačkom trgovačkom centru City Center One West (Jankomir), gdje se već tradicionalno održavaju Dani zdravlja.

Samo predstavljanje akcije bit će u 11 sati u City Centeru One West, gdje će na konferenciji za medije sudjelovati i ambasadori Sanja Doležal, Lana Jurčević, Bruno Šimleša te brojni stručnjaci.

Vodeći domaći stručnjaci, studenti medicine, članice Udruge SVE za NJU i osobe iz javnog života svim će zainteresiranim građanima biti na raspolaganju za savjetovanje i odgovore na najčešća pitanja i dvojbe o bolesti uzrokovanoj HPV-om, jedinom karcinomu koji se može uspješno prevenirati, u City Centeru One West i East, od 10 do 14 sati.

Osim toga, posjetitelji će humanitarnom kupnjom broša Biser mudrosti moći podržati rad Udruge SVE za NJU koja je od 2008. godine na raspolaganju svim ženama oboljelima od raka.

>>>RAK VRATA MATERNICE: Spriječite bolest i otkrijte ju na vrijeme

Raspored aktivnosti

Srijeda, siječnja 2017. godine u 12 sati u prostorijama Udruge SVE za NJU, u Ulici Kneza Mislava 10 u Zagrebu, održat će se tribina pod nazivom BISER MUDROSTI – POBIJEDIMO RAK VRATA MATERNICE koju će voditi dr. sc. Magdalena Grce s Instituta Ruđer Bošković. Tribini će prisustvovati:

  • sc. Magdalena Grce: Deklaracija o prevenciji – slijedimo li dobra iskustva Europe?
  • Dinka Nakić: Možemo li pobijediti rak vrata maternice?
  • Maja Marić Bajs: Model preventivnih aktivnosti NZJZ “dr. Andrija Štampar”
  • Dorić: HPV stigma ili enigma – Kako razgovarati sa partnerom?

U Hrvatskoj svake godine od raka vrata maternice obolijeva oko 350, a od posljedica ove bolesti umire oko 100 žena, čime dolazimo do potresne činjenice da jedna žena gotovo svaki treći dan izgubi bitku s ovom zloćudnom bolešću.

Danas se s velikom sigurnošću zna kako je jedan od glavnih uzročnika raka vrata maternice dugotrajna kronična upala rodnice i vrata maternice prouzrokovana humanim papiloma virusom (HPV) koji se prenosi spolnim putem.


Komentari