PREDSTAVLJEN PROGRAM ZAGREBDOXA: Evo koje ćete vrhunske filmove moći pogledati (VIDEO)

Kao i svake godine, konkurencija uključuje mnogo stilski odvažnih i inovativnih ostvarenja koja pomiču granice dokumentaristike.

U Centru Kaptol predstavljen je program 12. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox. Festival su predstavili direktor Nenad Puhovski, producentica Lucija Parać i predstavnica generalnog pokrovitelja Hrvatskog TelekomaSanja Milinović. ZagrebDox će od 21. do 28. veljače doživjeti svoje 12. izdanje, ovaj put s više od 160 filmova u 17 programa, a uz brojna iznenađenja i programske novitete ove je godine uveden i trodnevni program zagrijavanja Zaljubite se u dokumentarce (12. – 14. veljače).

Među 24 naslova iz međunarodne konkurencije izdvaja se aktualni kandidat za Oscara za dokumentarni film i Nagradu BAFTA Zemlja kartela (Cartel Land) Matthewa Heinemana. Kao i svake godine, konkurencija uključuje mnogo stilski odvažnih i inovativnih ostvarenja koja pomiču granice dokumentaristike. To su, primjerice, intiman, nepristojan, dirljiv i smiješan kineski hibrid Pjesnik na poslovnom putu (Poet on a Business Trip) u režiji Jua Anqija, nagrađen na festivalu u Rotterdamu, i zanimljiva suvremena istraga černobilske katastrofe, film Ruski djetlić (The Russian Woodpecker) Chada Gracije koji je nagrađen velikom nagradom žirija na Sundanceu. Inovativnim pristupom koji kombinira osobno i univerzalno izdvaja se i nizozemski film o jačanju egocentrizma u zapadnom svijetuČudna ljubavna veza s egom (A Strange Love Affair With Ego) u režiji Ester Gould, nagrađen za najbolji nizozemski dokumentarac na IDFA-i.

U regionalnu konkurenciju uvršteno je ukupno 27 filmova. Francusko-bugarski A zabava se nastavlja (And the Party Goes On and On) u režiji Gueorguija Balabanova daje tragikomičnu perspektivu suvremenog bugarskog društva, a slovenski Dom (Home) Metoda Peveca, pobjednički dokumentarac Festivala u Portorožu, bavi se pričama i sudbinama stanara jedne ljubljanske peterokatnice, građevinskih radnika iz BiH koji su prije tridesetak godina tamo privremeno smješteni. Dvanaest je hrvatskih dokumentaraca u regionalnoj konkurenciji. Riječ je o filmovima 4.7 Đure Gavrana, Administrativna pogreška Tina Bačuna, Cimeri Katarine Zlatec i Ante Zlatka Stolice, Kandidat Tomislava Pulića i Roberta Tomića Zubera, Kino Otok, Ivana Ramljaka, Kratki obiteljski film Igora Bezinovića, Lila, Igora Bogdanovića, Noćas, Zdravka Mustaća, Pravda, Nebojše Slijepčevića, Sanja, Nikice Zdunić, Treći, Arsena Oremovića i Turizam, Tonćija Gaćine.

Niz izuzetnih naslova nalazi se i u službenim programima. Program Biografski dox približit će nas legendarnom Marlonu Brandu u filmu Slušaj me, Marlone (Listen to Me Marlon) britanskog redatelja Stevana Rileyja, a Glazbeni globus u hvaljenom filmu Boljšoj Babilon (Bolshoi Babylon) donosi zakulisne priče slavnog ruskog baleta koji je 2013. godine došao u žižu javnosti zbog napada na direktora baleta kiselinom. Službeni programi ZagrebDoxa uključuju i Majstore doxa, Happy Dox, Kontroverzni dox, Stanje stvari, Teen Dox i Factumentarce.

Posebni programi ove godine donose dva atraktivna noviteta. Rusi dolaze uključuje devet dokumentarnih filmovi na temu suvremene Rusije i zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, a Djeca mijenjaju svijet čine kratkometražni dokumentarci koje su snimila djeca izbjeglice u azilu u Austriji i izbjegličkom kampu u Jordanu. Programima retrospektiva na 12. ZagrebDoxu bit će predstavljeni talijansko-švedski autor Erik Gandini i gruzijsko-francuska redateljica Nino Kirtadzé, dok će autorska večer biti u znaku hrvatskog redatelja Brune Gamulina. Platforma ZagrebDoXXL i ove godine uključuje niz okruglih stolova, razgovora i proširenih sesija Q&A, a u okviru posebnih događanja organizirat će se biciklistička karavana (vezana uz projekciju filma Bicikli protiv automobila) i nizprojekcija virtualne stvarnosti (VR) organiziranih u suradnji s Hrvatskim Telekomom i Samsungom.

I ove godine cijena ulaznica ostaje 20 kuna za dnevne projekcije i 25 kuna za večernje projekcije. Za program Teen Dox cijena ulaznice iznosi 15 kuna. U nedjelju, 28. veljače po cijeni od 35 kn posjetitelji će u programu The Best of Fest moći pogledati sve nagrađene filmove, a tijekom festivala u dnevnim terminima moći će besplatno vidjeti filmove iz međunarodne i regionalne konkurencije. Novi program ZagrebDoxa Zaljubite se u dokumentarce održat će se 12., 13. i 14. veljače u Cineplexxu Centra Kaptol svaki dan u 20 sati. Program donosi tri filma u tri dana, a cijena ulaznice je 25 kuna. Sve informacije o festivalu dostupne su na službenim stranicama www.zagrebdox.net.

ZagrebDox se održava uz potporu Grada Zagreba, Hrvatskog audiovizualnog centra i programa Kreativna Europa – Potprograma MEDIA. Hrvatski Telekom generalni je sponzor ZagrebDoxa već jedanaestu godinu zaredom


Komentari