PREDSTAVA PO AUTENTIČNIM ZAPISIMA: Životni put Majke Terezije u Teatru CeKaTe

Facebook

Premijera je zakazana za 22. listopada.

Inspirativan životni put spoznaje, sazrijevanja i sumnji najveće svjetske humanitarke Majke Terezije okupio je zvučnu glumačku ekipu u Centru za kulturu Trešnjevka kako bi prikazali hrvatsku praizvedbu teksta makedonskog prozaiste i dramatičara Venka Andonovskog nastalog prema autentičnim zapisima Majke Terezije.

Glavnu ulogu u predstavi tumači karizmatična Kostadinka Velkovska, dok će se u ostalim ulogama naći poznati makedonski glumac Ilir Tafa te Velimir Čokljat, Mia Krajcar, Šiško Horvat Majcan i Ljiljana Čokljat. Dramaturginja predstave je Željka Turčinović, redateljica Ivana Peroš, a kostimografkinja Doris Kristić. Izbor glazbe potpisuje Igor Savin, Dizajn svjetla u nadležnosti je Saše Mondekara, a oblikovatelj fotografija i videa je Ivan Šurina. Tekst je s makedonskog preveo Borislav Pavlovski.

Predstava Svetica u tami prati kronologiju života Majke Terezije; njezinu skromnu katoličku obitelj (majka Drana, brat Lazar) albanskih korijena u kojoj se rodila u Skoplju 1910. godine, rađanje želje da se zaredi i posveti siromašnima, kao i njezin put preko Zagreba, Irske do indijske Kalkute gdje osniva red Misionarki ljubavi.

Na putu prepoznajemo silnu snagu i energiju kojom ta sitna žena svjedoči ispravnost svoga puta pomažući najsiromašnijima i najbjednijima, onima od kojih su svi digli ruke, ne gledajući na vjeru, boju kože i nacionalnost, imajući na umu samo čovjeka kojemu treba ljubav i pomoć.

Upravo zbog takvoga života Majka Terezija dobila je Nobelovu nagradu za mir, a nedavno je proglašena svetom.

Premijera predstave zakazana je za 22. listopada.


Komentari