PREDAVANJE O PRAKTIČNIM I HUMANIM ZAMJENAMA: Modeli, lutke i simulatori umjesto životinja u obrazovanju

Screenshot / Youtube

Udruga Prijatelji životinja partner je engleske organizacije InterNICHE, međunarodne mreže za humano obrazovanje.

Hrvatski propisi obavezuju sve koji koriste životinje na poticanje pristupa koji bi u potpunosti zamijenili korištenje životinja, s ciljem razvoja obrazovanja i znanosti bez mučenja i ubijanja životinja.

Naime, prema još uvijek važećem Zakonu o zaštiti životinja, “u obrazovne svrhe ne smiju se obavljati pokusi na životinjama koji uzrokuju bol, patnju i ozljedu ili smrt životinje”. Povodom aktualnog donošenja novog Prijedloga Zakona o zaštiti životinja, u Hrvatskoj će gostovati Nick Jukes, koordinator organizacije InterNICHE. On će za predstavnike hrvatske znanstvene zajednice 24. listopada 2016. u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede održati cjelodnevnu radionicu o zamjeni korištenja životinja alternativnim metodama u obrazovanju i osposobljavanju.

Prijatelji životinja pozivaju sve na zanimljivo predavanje u srijedu 26. listopada 2016. u 18 sati, u prostorije udruge Prijatelji životinja (Jurišićeva 25), na kojemu će Nick Jukes govoriti o zamjenama za testiranje na životinjama i njihovoj uspješnoj primjeni, s videoisječcima i demonstracijama, te istaknuti koje su pedagoške, etičke i ekonomske prednosti alternativnih metoda testiranja. Posebno atraktivni bit će programi, modeli, lutke i simulatori na kojima će demonstrirati primjenu alternativnih metoda umjesto korištenja životinja u obrazovanju i osposobljavanju za anatomiju, fiziologiju, farmakologiju, kliničke vještine i operacije.

Poštovanje i potpora pravima životinja i studenata

Nick Jukes već više od 20 godina radi na poboljšanju obrazovanja i osposobljavanja u prirodnim znanostima kroz izmjene kurikuluma i zamjenu pokusa na životinjama. Koautor je drugog izdanja revolucionarne knjige From Guinea Pig to Computer Mouse koja opisuje više od 500 proizvoda koji su namijenjeni za progresivnu naobrazbu u prirodoslovnim znanostima.

Unatoč ubrzanom razvoju tehnologije, obrazovne prakse i etike, u nekim obrazovnim ustanovama i dalje se u vježbama i programima obuke koriste životinje u pokusima, kao i seciranje životinja koje su ubijene u tu svrhu. Tradicionalno se u obrazovnim programima studenata prirodoslovnih, medicinskih i veterinarskih studija koriste životinje. Osim što je takav pristup nehuman, moralno neutemeljen i bolan za životinje, ispaštaju i studenti i poslijediplomci koji moraju kompromitirati vlastite etičke principe i djelovati u suprotnosti s osnovnim moralnim vrijednostima. Mnogi od njih niti ne koriste životinje tijekom svojih karijera.

Danas se diljem svijeta sve više implementiraju inovativne i humane alternative kako bi se poboljšalo stjecanje znanja i vještina i kako bi zamijenile korištenje životinja. Umjesto životinja, uz već spomenute zamjenske metode koje će moći vidjeti svi koji dođu na predavanje, koriste se i: multimedijski softver, virtualna stvarnost (VR), samoeksperimentiranje, tkiva ili organi umrlih životinja i poduka iz kliničkog rada s pacijentima. Humano obrazovanje ima pozitivan utjecaj na studente, učitelje, društvo, struke i životinje, a studije slučajeva pokazuju da se takvi alati i pristupi često više ne smatraju “alternativama”, već pravilom.

Udruga Prijatelji životinja i InterNICHE promiču obrazovni sustav koji u potpunosti poštuje i podupire prava životinja i prava studenata te alternativne metode umjesto tradicionalnih pokusa na životinjama u obrazovanju, pozivajući na suradnju studente i profesore. InterNICHE pritom nudi praktičnu potporu obrazovnim i znanstvenim ustanovama da nadomjeste pokuse na životinjama i potiče studente da brane slobodu izbora pri odabiru metoda učenja te da zahtijevaju što naprednije i kvalitetnije obrazovanje.

Više informacija može se naći na poveznici


Komentari