POVIJESNA ŠKRINJA NA VELESAJMU: ‘Prošećite Zagrebom kakav je negdar bil!’

Zagrebački Holding

U sklopu Noći muzeja 2016. u paviljonima 7 i 7A Zagrebačkog velesajma zakoračite u povijesnu škrinju Zagreba.

Program počinje u 18:00, a traje do 1:00 h, a čekaju vas i odlična iznenađenja. Od 20 do 24:00 svaki puni sat možete zaigrati nagradni kviz s pitanjima iz gradske povijesti. Detaljan raspored pogledajte OVDJE.

Zagrebački holding “star” je 10 godina, no s obzirom na povijest djelatnosti njegovih podružnica, ovisnih društava i ljekarničkih ustanova daleko je stariji. Najstarija ljekarna u Zagrebu spominje se još 1355. godine i do danas nije prestala s radom.

Tijekom nekoliko stoljeća postojanja sačuvali smo brojne uspomene iz života našega grada, koje ćemo predstaviti u paviljonima 7 i 7A Zagrebačkog velesajma. Na jednome mjestu predstavit će se Gradska ljekarna Zagreb, Gradska plinara Zagreb d.o.o. i Gradska plinara Zagreb – Opskrba d.o.o., Vodoopskrba i odvodnja d.o.o., Zagrebački električni tramvaj, Zrinjevac, Zagrebački velesajam, Gradska groblja, Tržnice Zagreb, Čistoća, Vladimir Nazor, Zagrebparking, Robni terminali Zagreb, Zagrebačke ceste, Autobusni kolodvor Zagreb, Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo, Nakladnička kuća AGM d.o.o., Zagrebplakat d.o.o., Arena Zagreb, Digitalni grad, ZGOS…

Dođite na Zagrebački velesajam i prošećite Zagrebom kakav je negdar bil!

Uz izložbe fotografija iz različitih razdoblja života našeg grada te starih plakata, koji su također svjedoci vremena, na jednome mjestu moći će se razgledati brojni stari rukopisi i dokumenti, kao što je Statut občeg skupnog groblja iz 1878. te Flos Medicinae / Cvit likarije, jedne od najstarijih u nas prevedenih knjiga o liječenju, iz koje ćete moći saznati duhovita i poučna pravila o zdravlju.

Bit će postavljen i pravi mali “galenski“ laboratorij u kojem ćete moći naučiti sve o izradi čajnih mješavina te ponešto i o tradicionalnoj recepturi krema za ruke, mikroskopirati … ili jednostavno dopustite da vam oslikamo lice motivom omiljenog ljekovitog bilja.

Bit će tu i starinski kućanski aparati na plin, a moći ćete upaliti i pravu plinsku svjetiljku uz asistenciju nažigača s Gornjeg grada.

Uz povijesni prikaz početka javne vodoopskrbe (1876. godina) i javne odvodnje (1892. godina), pogledajte i demonstraciju pregleda kanalizacije s uređajem za video prikaz. Modeli različitih tipova tramvajskih vozila i autobusa te modul s dioramom/prikazom nekadašnje sljemenske žičare također su dio ovog fantastičnog postava.
Jednu od izložbi smjestili smo u pravi kontejner, a od eksponata bit će tu stari viličar, stara mala čistilica (Coccinela), stara trokolica i kamion, a moći ćete naučiti i kako se rade metle.

Bit će tu i topnik s kule Lotrščak, jednog od simbola Zagreba za čije održavanje brinemo, dok će štiklece o starom Zagrebu čitati Anton Gustav Matoš.
Nismo zaboravili ni na gastro ponudu – prave domaće specijalitete autohtone kuhinje smjestili su uz bok izložbe filatelije na temu skijanja, Janice i Ivice.


Komentari