Posljednje izdanje Ganz novog festivala

Međunarodni festival razvojnog kazališta Ganz novi festival održat će se od 20. do 23. rujna u Studentskom centru u Zagrebu, a umjetnička voditeljica Silvija Stipanov objasnila je da je to ujedno i posljednje njegovo izdanje, budući da je Sanacijska uprava SC-a krajem srpnja smijenila Natašu Rajković, voditeljicu Kulture SC-a i autoricu programske koncepcije ‘Kultura promjene’, u sklopu koje je Ganz, kao i drugi brojni projekti, nastao i prema kojoj je osmišljen i realiziran, piše tportal.

Umjetnička voditeljica festivala Silvija Stipanov navodi da je Ganz novi dva puta nominiran kao jedan od pet najboljih hrvatskih kazališnih festivala (Nominacije za Teatar.hr Nagradu publike 2013. i 2015.), a ove se godine održava osmi i ujedno posljednji put. Posljedica je to odluke Sanacijske uprave SC-a o smjeni Nataše Rajković, voditeljice Kulture SC-a i autorice programske koncepcije ‘Kultura promjene’,u sklopu koje je Ganz nastao i prema kojoj je osmišljen i realiziran, objašnjava Stipanov.

Posljednje Ganz novo izdanje udružilo je umjetničke snage s Dance_Inn Autumn festivalom koji se fokusira na suvremenu izvedbenu umjetnost i live art, a spaja se i s proslavom 10. rođendana umjetničke organizacije Kik Melone, stoji u najavi.

Program festivala

Festival će predstaviti umjetnike iz Austrije, Hrvatske, Islanda, Japana, Kanade, Njemačke, Slovenije, Španjolske i Švicarske, a otvorit će ga u četvrtak 20. rujna program ‘Emotivno mapiranje &TD-a’ u kojem će šestero autor/ica mlađe generacije koji su u Zagreb došli zbog studija, a koji su dio svojega obrazovanja proveli na stolicama &TD-a, predstaviti šest site specific priča, odnosno književnih instalacija.

Mini pop up festival Dance_Inn Autumn 2018. predstavit će se s predstavom ‘Turning solo’, u kojemu koreografkinja Isabelle Schad portretira izvođače kanalizirajući njihove osobne ritmove i energije u fiksirane koreografije, u ovom slučaju donoseći koreografirani portret plesačice Naïme Ferré.

Na festivalu će se predstaviti i islandska umjetnica Ásrún Magnúsdóttir s izvedbom ‘Listening party’, koja se bavi slušanjem glazbe i slušanjem tinejdžera, a nastaje u suradnji s 30-ak zagrebačkih tinejdžera. Gostuje i nagrađivana ‘Things Easily Forgotten’, intimna predstava španjolskog umjetnika Xaviera Bobesa za samo pet članova publike. Predstava Michikazua Matsunea ‘Goodbye’ kombinira čitanje i ples, a temelji se na oproštajnim pismima raznih ljudi u priči o intimnim odnosima, ljubavi i zavrzlamama.

Ganzova programska linija najboljih repriznih programa ‘Staro dobro je uvijek ganz novo!’ ponovno će predstaviti nagrađivani komad ‘Your Majesties’ Marte Navaridas i Alexa Deutingera. Svestrani švicarski umjetnik Daniel Hellmann dolazi na Ganz s predstavom ‘Traumboy’ koja preispituje dvostruka mjerila hiperseksualiziranoga kapitalističkoga društva.

Kazališni redatelj i dramaturg Saša Božić na festivalu će predstaviti svoj novi rad u nastajanju ‘Bolji život’, ‘distopiju zajedništv’ koja će svoju premijeru imati u listopadu u Teatru &TD.

Otvorene su prijave za Ganzov edukativni projekt – radionicu kanadsko-islandske umjetnice Angele Rawlings ‘Aktiviranje geopoetičnog’, najavljenu kao petodnevno istraživanje geopoetike kao sjecišta skladanja, zvukovne poezije, akustične ekologije, glasovne/zvukovne improvizacije i razgovora s određenim mjestima.

Na trećem izdanju Kulturpunktove ‘Kviz-o-rame’ promišljat će se o medijskoj pismenosti i nezavisnoj kulturi u turbulentnim vremenima, a u povodu 10. godišnjice rada, umjetnički kolektiv Kik Melone poziva na dvodnevnu izvedbenu konferenciju na temu umjetničkoga rada, zajedništva i kreativnoga preživljavanja, koju organizira grupa autora/ica: Marko Gutić Mižimakov, Umberto Lancia, Silvia Marchig, Josip Maršić, pavleheidler, Iva Nerina Sibila i Jasen Vodenica.

Festival je dio projekta apap-Performing Europe 2020, koji se sufinancira sredstvima programa Europske Unije Kreativna Europa. Realizira se uz potporu Ministarstva kulture RH, Grada Zagreba, Austrijskog kulturnog foruma u Zagrebu, Dance on Tour Austria (projekt Tanzquartier Wien-a u suradnji s Austrijskim saveznim ministarstvom za Europu, integraciju i vanjske poslove), Swiss Art Council – Pro Helvetia, a u suradnji s Dance_Inn Autumn 2018., festivalom kazališne skupine de facto, umjetničkom organizacijom Kik Melone, Kulturpunktom i Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu.

PRETPROGRAM…
3.-23.9. rezidencija – Dance_Inn x Ganz – Saša Božić (HR): Bolji život / Igre prijestolja @ Polukružna &TD, rezidencija
16.-21.9. radionica – Ásrún Magnúsdóttir (IS): Listening Party @ Velika &TD
17.-21.9. 10-17h – radionica – Edukultura SC – Angela Rawlings (CA/IS): Vježbanje geopoetike @ MM centar

PROGRAM…
20.9. ČETVRTAK
18:00 otvorenje M. Andrijašević, L. Bouharaoua, L. Grahek, S. Perić, A. Z. Stolica, D. Šeparović, J. J. Žmak (HR): Emotivno mapiranje &TD-a @ Atrij Teatra &TD // književne instalacije
19:00 Dance_Inn x Ganz – Isabelle Schad (DE): Turning Solo @ Galerija SC
20:00 Kratke slike x Ganz – Mara Mattuschka & Chris Haring (AT): Perfect Garden @ MM centar // projekcija filma
21:30 Marta Navaridas & Alex Deutinger (AT): Your Majesties @ Velika &TD

21.9. PETAK
18:00 Ásrún Magnúsdóttir (IS): Listening Party @ Velika &TD
20:00 Michikazu Matsune (JP/AT): Goodbye @ Polukružna &TD

22.9. SUBOTA
11-19h Kik Melone x Ganz – Najtužnija metoda. Ikad. @ MM centar // izvedbena konferencija povodom desete obljetnice Kik Melone-a
16:00, 20:00, 23:00 Xavier Bobes (ES): Things Easily Forgotten @ SEK
18:00 Ásrún Magnúsdóttir (IS): Listening Party @ Velika dvorana Teatra &TD
19:00 Kulturpunktova Ganz kviz-o-rama @ Atrij &TD
21:30 Daniel Hellmann (CH): Traumboy @ Polukružna &TD

23.9. NEDJELJA
11-19h Kik Melone x Ganz – Najtužnija metoda. Ikad. @ MM centar // izvedbena konferencija povodom desete obljetnice Kik Melone
12:00, 16:00, 19:00, 23:00 Xavier Bobes (ES): Things Easily Forgotten @ SEK
18:00 Ásrún Magnúsdóttir (IS): Listening Party @ Velika &TD
20:30 Saša Božić (HR): Bolji život / Igre prijestolja @ Polukružna &TD
22:00 Irena Tomažin (SI): Mes(t)o glasu @ Francuski paviljon

Komentari

Komentari

loading...