POSLJEDNJA PRILIKA DA UŽIVATE U BUĆANOVIM DJELIMA: Mijenjao je lice grada svojim plakatima, a vi ih možete vidjeti u MSU-u

www.lemonde.fr

Boris Bućan samostalno izlaže od 70-ih, a realizirao je više od stotinu izložbi. 

Do 29.svibnja u Muzeju suvremene umjetnosti možete pogledati radove jednog od najpoznatijih hrvatskih grafičkih dizajnera. Izložba “Doručak u štampariji” plakatni je opus koji predstavlja relevantan presjek Bućanovog stvaralaštva od samih početaka sedamdesetih godina do kraja prošloga stoljeća. Dizajnirajući plakate Boris Bućan upotrebljavao je reference iz masovne kulture, iz svakodnevnog života, kao i reference iz mnogih povijesnih umjetničkih stilova. Njegovi plakati dio su vizualne memorije mnogih generacija, a važni su zbog inovacija u grafičkom dizajnu, ali i širenja pojma plakata i njegove percepcije.

Bućanovi radovi nalaze se u najvažnijim muzejima i galerijama diljem svijeta, primjerice, u MoMA-i, Cooper-Hewitt muzeju u New Yorku, Staatliches Museum für Angewandte Kunst u Münchenu, Deutsches Plakat Museum u Essenu, The Victoria and Albert Museum u Londonu i drugima. Jedan od njegovih najpoznatijih plakata je “Žar ptica” koja je postala kultni plakat hrvatske umjetnosti grafičkog oblikovanja.

Boris Bućan završio je Školu primjenjene umjetnosti, potom je upisao Akademiju likovnih umjetnosti u Ljubljani 1967. godine, a studij slikarstva nastavlja na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je diplomirao 1972. godine.

Komentari