POSJETITE ZANIMLJIVO PREDAVANJE: Arhitektura nakon budućnosti

Oris kuća arhitekture

U četvrtak, 10. ožujka 2016. u 19:00 sati Ana Jeinić održat će drugo u nizu od šest predavanja u Oris Kući arhitekture u sklopu platforme Future Architecture naziva Arhitektura nakon budućnosti.

“Prema teoretičarima društva poput Marca Augéa ili Franca Bifa Berardija, živimo u doba koje karakterizira kolaps ideje budućnosti: u posljednjim desetljećima 20. stoljeća, sa stalnim povratkom ekonomske krize te obeshrabrujućim izvješćima Rimskoga kluba i naizgled definitivnog kolapsa socijalnog projekta, naša je vjera u budućnost nepovratno uništena. Uzimajući u obzir da je, u konvencionalnom smislu, arhitektonski projekt uvijek bio projekt budućnosti, opisana situacija ostavlja velike posljedice za arhitekturu kao disciplinu. Iz toga razloga, prije nego što krenemo spekulirati o budućoj arhitekturi, morali bismo se zapitati na koje će se načine arhitektura prilagoditi post-futurističkom stanju kulture te je li taj proces uopće započeo? Predavanje
Arhitektura nakon budućnosti pokušaj je suočavanja s tim problemom.“

Ana Jeinić doktorandica je pri Institutu za teoriju arhitekture, povijest umjetnosti i kulturalne studije u Grazu, na kojem je također predavala od 2010. do 2015. godine.
Studirala je arhitekturu i filozofiju u Grazu te je u okviru svog studijskog programa gostovala na Sveučilištu IUAV u Veneciji i na Tehničkom sveučilištu u Delftu. Godine 2014. boravi kao gostujuća predavačica i istraživačica na Sveučilištu u Edinburghu.

Jedna je od izdavačica i koautorica knjige Is There (Anti)Neoliberal Architecture?, a redovito objavljuje članke u časopisu GAM – Graz Architecture Magazine. Jeinić trenutačno istražuje odnos između arhitektonskih koncepcija i političkih strategija u doba neoliberalizma.

Ulaz na predavanje je slobodan.
RADNO VRIJEME ORIS KUĆE ARHITEKTURE
Izložbeni prostor: 09h – 21h (pon-pet)
11 – 21 (sub)

Voditeljica projekta za Oris Kuću arhitekture je arhitektica i kustosica Ana Dana Beroš, a suradnica Divna Antičević.

ŠTO JE FUTURE ARCHITECTURE?

Future Architecture je prva paneuropska platforma koja uključuje muzeje za arhitekturu te arhitektonske festivale i producente, a cilj joj je približiti ideju budućnosti gradova i arhitekture široj publici.

Organizacija: Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO), Ljubljana (SI)​

Članovi: Oris Kuća arhitekture, Zagreb (HR), Muzej arhitekture Wrocław (PL), Beogradska internacionalna nedelja arhitekture (RS), Nacionalni muzej umjetnosti 21. stoljeća, Rim (IT), Kuća arhitekture, Graz (AT), Festival arhitekture u Kopenhagenu (DK), Vikend arhitekture u Tirani (AL), Design Biotop, Ljubljana (SI), Trijenale arhitekture u Lisabonu (PT), Ruby Press, Berlin (DE); Švicarski muzej arhitekture, Basel (CH), Vikend arhitekture u Prištini (RKS), CANaction


Komentari