‘PORTRETI SADAŠNJOSTI’: Radno vrijeme produžene izložbe Alberta Giacomettija

Još nas samo pet dana dijeli od zatvaranja izložbe Alberta Giacomettija u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu.

Izložbu koja je otvorena 20. rujna 2016. godine razgledalo je do sada preko 37 000 posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva.

  • U petak 06.01.2017. (Tri kralja) – izložbeni prostor otvoren je od 11 do 21 sat
  • U subotu, 07.01.2017. – “Noć Alberta Giacomettija”

– izložbeni prostor otvoren je od 10 do 24 sata
– prigodno darivanje posjetitelja, popust na kupnju kataloga

  • U nedjelju, 08.01.2017. – izložbeni prostor otvoren je od 11 do 20 sati

Posjetitelji su/će u Umjetničkom paviljonu imati jedinstvenu priliku vidjeti Giacomettijeva djela posuđena iz francuske Fundacije Maeght – dvadesetak crteža, isto toliko litografija te skulpture.


Giacomettijevi ‘tanki ljudi’

Skulpture, poznatije kao Giacomettijevi “tanki ljudi”, po kojima je ujedno i globalno prepoznatljiv, karakterizira hrapava, gotovo hrđava površina, a njihova izdužena torza, glave, ruke i noge, reducirani su na najstriktnije prikaze, te na taj način gotovo dovedene do lomljivosti.

>>>SENZACIJA U ZAGREBU: Umjetnički paviljon postao je dom najskuplje skulpture na svijetu (FOTO)

Već na prvi pogled u “tankim ljudima” iščitava se snažna metaforika – uviđa se kako se kipar koristio prikazom ljudske egzistencije bez radosti i značenja.

Potonje je rezultat kiparovog prijateljstvo sa filozofom Jean-Paulom Sartreom i povezanost Giacomettijevih skulptura sa temama Sartreove egzistencijalističke filozofije.

Iako je sam Giacometti tvrdio da nije vodio računa o filozofskim implikacijama svojih djela danas te skulpture, možda više nego ikada, korespondiraju sa suvremenošću u kojoj se ljudi bore za egzistenciju – često i za goli život.

Upravo stoga je izložba koncipirana u suglasju s trenutkom koji proživljava recentna Hrvatska i Europa. Odatle i sam naziv izložbe “Portreti sadašnjosti”.

Riječ je o skulpturama “Žene iz Venecije” – ciklus od devet monumentalnih skulptura kojima se umjetnik 1956. proslavio na Bijenalu suvremene umjetnosti u Veneciji te skulpturi “Čovjek koji hoda” – amblematskom remek-djelu koje do danas drži prvo mjesto na ljestvici najskupljih skulptura. Naime, riječ je o djelo koje je prije nekoliko godina na Sothebysovoj aukciji u Londonu prodano za 104 milijuna dolara!

Projekt, specifično osmišljen za hrvatsku publiku, potvrđuje važnost Zagreba kao europskoga kulturnoga središta. Autorstvo izložbe i izbor djela potpisuje Jasminka Poklečki Stošić.

Komentari