Pogledajte što nas očekuje na ovogodišnjem ZFF-u

Uz glavni natjecateljski program koji donosi najzanimljivija debitantska ostvarenja iz cijelog svijeta, 15. izdanje Zagreb Film Festivala koje će se ove godine održati od 11. do 19. studenog, zagrebačkoj će publici u svojim popratnim programima ponuditi i brojne nove filmske naslove o kojima trenutačno bruji filmski svijet

Tako jedan od najpopularnijih i najdugovječnijih pratećih programa ZFF-a – Velikih 5 – i ove jeseni na velika platna kina Tuškanac i Muzeja suvremene umjetnosti donosi izbor najuzbudljivijih filmskih ostvarenja iz pet najvećih europskih kinematografija – Francuske, Italije, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva i Španjolske. Među njima se nalaze dobro poznata imena poput britanske redateljice Sally Potter, ali i trenutačno možda najuzbudljivijeg europskog redatelja, Luce Gaudagnina, redatelja velikog kino hita The Bigger Splash (Rasprskavanje).

 

Party_Sally Potter

 

Njegov najnoviji film Skrivena ljubav (Call Me By Your Name) svojevrsni je nastavak trilogije o žudnji (Ja sam ljubav, Rasprskavanje), a scenarij je napisao legendarni scenarist i redatelj James Ivory, poznat po nagrađivanim adaptacijama brojnih književnih klasika (Soba s pogledom, Na kraju dana). Zbog načina na koji uspijeva prenijeti agoniju i ekstazu mladenačke ljubavi, kritičari redatelja već stavljaju u red majstora senzualnosti poput Pedra Almodóvara ili Françoisa Ozona, a film novim maestralnim doprinosom queer filmu.

 

Skrivena ljubav_Luca Gaudagnino1

 

Film Party britanske redateljice Sally Potter britka je politička komedija s Kristin Scott Thomas u glavnoj ulozi, ali i čitavom plejadom slavnih glumaca poput Emily Mortimer, Timothyja Spalla, Patricie Clarkson ili njemačkog glumca Brune Ganza. Neodoljivo zločesta društvena satira omotana u tragediju, Party prati političarku Janet koja je upravo dobila veliko promaknuće. Zabava koju priređuje kod kuće nakon početne euforije prerasta u šok i otvoreni sukob zbog čega se film pretvara u urnebesnu tragediju, a sama redateljica film opisuje kao političku izjavu o ‘slomljenoj’ Engleskoj nakon Brexita. Party je premijeru imao na ovogodišnjem Berlinaleu gdje je osvojio nagradu ceha, Guild Film Prize.

 

Party_Sally Potter1

Španjolski predstavnik ovogodišnje selekcije furiozni je triler Neka nas bog spasi redatelja Rodriga Sorogoyena. Na tragu Fincherovog klasika Sedam i HBO-ove serije True Detective, film govori o muškarcima koji nisu sposobni kontrolirati svoje ponašanje i o njihovim žrtvama, a redatelj ovim filmom koji je premijeru imao na prestižnom filmskom festivalu u San Sebastiánu uspješno nastavlja studiju muškosti započetu u svom prvom hvaljenom filmu Stockholm.

 

Neka nas bog spasi_Rodrigo Sorogoyen


Komentari