Počinje 51. Pif, međunarodni festival kazališta lutaka

Foto: PR

Nakon svog velikog jubileja – 50. obljetnice – PIF nastavlja prikazivati najbolja dostignuća lutkarske umjetnosti iz Europe i sa drugih kontinenata, od velikih spektakala do tzv. malih formi, od značajnih predstava za odrasle do minijatura za najmlađe. Želi prikazati različita shvaćanja lutke, nove trendove u kojima se kombinira klasično lutkarstvo sa živom glumom, novim cirkusom i novim tehnologijama, te pomicanje i širenje granica lutkarstva. U pratećem programu postavit će se izložba lutaka. Bit će organizirane radionice izrade lutaka i programi na otvorenim prostorima grada. Urednica programa ovogodišnjeg PIF-a Livija Kroflin ističe da će 51.PIF biti lutkarski inovativan i poticajan. Od najdrevnije i najtradicionalnije lutkarske tehnike – marioneta, i to marioneta na dugim koncima, koje su na našim prostorima viđene vjerojatno jedanput (na PIF-u 2009.) pa se mogu smatrati čistom egzotikom, preko tradicionalnih ginjola i najrazličitijih stolnih lutaka i kazališta predmeta, uključujući papirne rupčiće, mehaničke naprave i voće, pa do konaca samih. I lutaka koje se pokreću nevidljivom silom: harmonika, papuče i vjenčanica miču se same od sebe, čistom čarolijom, a pozornica je prepletena koncima koji izlaze niotkuda, pletu se same, premrežuju prostor, upliću nas u svoj svijet i pjevaju priču o životu i smrti, o ljubavi i o… ljubavi.

PIF će tradicionalno biti najavljen 15. rujna povorkom lutaka kroz grad koju će predvoditi gigantska maskota festivala Pifko, a u sklopu popratnih programa bit će održane radionice lutkarstva za sve uzraste i niz predstava na otvorenom. Izložba Rumunjske priče (Kazalište lutaka PUCK, Rumunjska) je zbog tehničkih problema kazališta nažalost otkazana ali će ju zamijeniti 6. izložba dječjih radova Lutka, maska..PIF .

Festival će biti otvoren predstavom Fantazija  kazališta Zorin dom iz Karlovca, koja je nastala iz želje da se pokaže kako je u lutkarskom, odnosno marionetskom kazalištu moguće sve što čovjek može zamisliti, ako se usuđuje maštati. Predstava je namijenjena svima koji su spremni maštati, svima koji žele stvarati slike neovisno o njihovoj prisutnosti, svima koji su spremni prihvatiti izazov da se otisnu na putovanje gusarskim brodom, prožive ljubav života u jednom trenu, lete na trapezu ili plešu kankan, svima koji su spremni dopustiti tankim koncima svoje duše da zatitraju vođeni spretnim prstima kraljice Fantazije, kako je to u svom filmu “Fantazija” želio učiniti i Walt Disney kojem je ova predstava posvećena.  U sklopu filmskog programa ovogodišnjeg PIF-a biti će prikazan film „Sana“ autorice Ive Bagić te „Retrospektiva lutka filmova“ Škole animiranog filma Čakovec.

Ulaznice za 51. PIF mogu se kupiti od 13. rujna 2018. putem sustava www.ulaznice.hr; i putem www.pif..hr (odabirom pojedine predstave, link na sustav www.ulaznice.hr); te od 16. do 21. rujna 2018. na blagajnama dvorana u kojima se održavaju predstave, sat vremena prije početka pojedine predstave. Sve informacije dostupne su na www.pif.hr.


Komentari