PLANETARNO POPULARNE ZVIJEZDE: ZagrebDox donosi izvanredne dokumentarce o njihovu životu

Facebook

U šest ostvarenja iz službenog programa Biografski dox publika će na ZagrebDoxu (Cineplexx, 21. – 28. veljače) moći pobliže upoznati nekoliko planetarno popularnih osoba iz svijeta glazbe, nogometa i filma, ali i hrabre nositelje političkih i društvenih promjena kao što su pakistanska djevojčica Malala Yousafzai i francuski glaciolog Claude Lorius. 


“Nazvao me Malala” intimni je portret Malale Yousafzai, pakistanske učenice i aktivistice za prava (ženske) djece na obrazovanje. Malala se u rodnom Pakistanu snažno isticala svojim sustavnim aktivističkim radom, a to je zasmetalo talibanskim moćnicima. Kada je imala 15 godina, talibani su joj na povratku iz škole pucali u glavu i vrat, što je borbena djevojčica preživjela te još žustrije nastavila svoju borbu za ljudska prava. Ovaj film Davisa Guggenheima uvid je u život iznimne dobitnice Nobelove nagrade, priča o njezinu javnom radu i odnosu s ocem.

Film “Između neba i leda” priča je o životnom putu glaciologa i klimatologa Claudea Loriusa i nosi snažnu poruku o tome što se događa – i što se može dogoditi – ako čovjek nastavi zanemarivati klimatske promjene. Prvi Loriusov susret s Antarktikom dogodio se 1955. godine, kada je kao mladić otkrio da svaki zračni mjehurić zarobljen u ledu sadrži uzorak zraka kakav je bio tisućama godina unatrag. Danas, na pragu osamdesete, Lorius zajedno s redateljem Lucom Jacquetom odlazi nazad u prošlost i putuje kroz svoj život kao kroz povijest čitavog planeta.

U filmu “Cobain: Montage of Heck” oskarovca Bretta Morgena pratimo priču o Kurtu Cobainu od početka njegova života u Aberdeenu do najsjajnijih dana Nirvane i Cobainova samoubojstva u proljeće 1994. godine. Koristeći kućne snimke, dnevnike, fotografije i animacije, Morgen u filmu otkriva dosad nepoznate pojedinosti iz života glazbenika i ikone grungea. Film je nominiran za nagradu Emmy u sedam kategorija, uključujući i kategoriju najboljeg dokumentarca.

Britanski redatelj Anthony Wonke, dobitnik Emmyja i BAFTA-e, četrnaest je mjeseci kamerom pratio Cristiana Ronalda i došao do prvog službenog i potpuno autoriziranog dokumentarnog filma o toj nogometnoj pop-zvijezdi. U filmu Ronaldo Wonke prelazi nogometašev kućni prag i promatra ga kao oca, prijatelja i obiteljskog čovjeka.

Program uključuje i Moj djed Allende, biografiju čileanskog predsjednika koji je svrgnut u državnom udaru 1973. godine, u režiji njegove unuke Marcie Tambutti Allende. Film je proglašen najboljim dokumentarcem na Festivalu u Cannesu 2015. godine. A tu je i već spomenuti Slušaj me, Marlone u režiji Stevana Rileyja, hommage fascinantnoj osobnosti Marlona Branda koji je u utrci za prestižne nagrade BAFTA i Cinema Eye.

Komentari