PIŠČEV DNEVNIK: Danas počinje ciklus književnih razgovora u Booksi

Piščev dnevnik
Facebook

ŠTO: Ciklus književnih razgovora Piščev dnevnik, voditelj David Albahari 

KADA: 10. svibnja od 19 do 13. svibnja do 19 sati

GDJE: Booksa, Martićeva 14d, Zagreb

Od 10. do 13.5. održat će se treće izdanje programa Piščev dnevnik – radi se o ciklusu književnih razgovora koje u klubu Booksa vodi najcjenjeniji i najprevođeniji suvremeni srpski pisac David Albahari s književnicima, teoretičarima i umjetnicima važnima za njegov rad.

Ovoga puta u Zagreb dolaze mađarsko-srpska književnica Ildiko Lovas, kanadski filozof Mark Kingwell te belgijski pjesnik Marc Quaghebeur. Kroz razgovore i predavanja Albaharijevi će se gosti dotaknuti tema književnih, političkih i tehnoloških identiteta suvremenog čovjeka, a u pauzama između identiteta bavit će se pop kulturom, jezicima, migracijama, egzilima, različitim kontinentima pa i James Bondom.

Na prvom razgovoru u utorak, 10.5. u 19 sati David Albahari razgovarat će s Ildiko Lovas, nagrađivanom književnicom, prevoditeljicom, kritičarkom i urednicom iz Srbije koja piše na mađarskom jeziku. Objavila je više proznih naslova, zbirki priča i romana, od kojih su kod nas najpoznatiji Izlaz na Jadran – James Bond u Bačkoj (2005) i Španska nevesta (2007). Autoričin izbor da piše i objavljuje svoja djela na mađarskom jeziku stavili su je u jedinstvenu poziciju u smislu da, kako sama kaže, „stvarno“ ne pripada niti jednoj od ove dvije književnosti.

Mark Kingwell, poznati je kanadski filozof, kritičar, profesor na Sveučilištu u Torontu i autor šesnaest knjiga. Kingwell se obraća širokoj publici – od čitatelja akademskih časopisa do čitatelja dnevnih novina, popularnih magazina i televizijskih gledatelja što ga je učinilo jednim od najpopularnijih i najpoznatijih kanadskih komentatora cijelog niza različitih društvenih fenomena. Stalna tema Kingwellovih knjiga je aktivna građanska i politička participacija, a bavio se i društvenom pravdom, srećom, popularnom kulturom te potencijalom globalnog građanstva i gradom. Kingwell će s Davidom Albaharijem u Booksi razgovarati u srijedu, 11.5. u 19 sati, dok će u petak, 13.5. u 19 sati u Multimedijalnom institutu održati predavanjenaziva Happiness, Upgrade Anxiety, and the Post-Human Condition.

Marc Quaghebeur belgijski je pjesnik, romanopisac, esejist i književni kritičar te direktor Arhiva i muzeja književnosti u Briselu, jedinstvene ustanove posvećene prikupljanju, čuvanju i istraživanju belgijske kulturne baštine. On će s Davidom Albaharijem i Ildiko Lovas razgovarati u Booksi u četvrtak, 12.5. u 19 sati.

Komentari