‘PANDAKON’ U MOČVARI: Četvrta konvencija azijske kulture u Hrvatskoj

FOTO: Facebook

Pop kultura Južne Koreje i Japana.

Konvencija azijske kulture „Pandakon 2016.“ će se ove godine održati 10. – 11. rujna (subota i nedjelja), na vanjskim i u unutrašnjim prostorima zagrebačkog kluba Močvara.

Konvencija i njena ideja kao takve su nastale tokom rujna 2013., kada je šačica mladih entuzijasta, putem Facebook osnovane grupe „Cosplay Con“, odlučila uzeti stvar u svoje ruke i uspjela napraviti jednodnevni događaj krajem listopada, niti punih mjesec dana kasnije od začetka same ideje. Jedan dan održavanja je dogodine prešao na dva dana, i taj format je Pandakon konvencija zadržala, zasada.

Pandakon je u svom drugom i trećem izdanju sljedećih godina rastao i stasao u vodeću konvenciju azijske kulture u Hrvatskoj. Uz marljivi rad nakon uspjeha trećeg izdanja, koje je donijelo po prvi put preko 1 000 posjetitelja u samo dva dana, ove godine tematsko osvježenje potražili smo na putevima Južne Koreje.

Uz predstavljanje kulture drevnog Japana, dodatak Južne Koreje kao zastupljenu temu obrade otvorio je vrata raznolikostima u programu. Dvodnevno događanje se tematski dijeli na multimedijalni program i tradicionalni program. Tradicionalni dio programa predstavljaju predavanja i radionice kaligrafije japanskog i korejskog pisma u suradnji sa udrugama Makoto(hrvatsko japansko društvo), i udrugom Daebak (korejska kultura), predavanja i demonstracije borilačkih vještina Centra za korejske borilačke vještine te Taekwondo kluba Sokol iz Susedgrada. Multimedijalni dio programa predstavljaju projekcije i anime kviz u suradnji s udrugom Ichidan koja se bavi promicanjem japanske multimedijalne kulture, plesne radionice i večernji program slušaone korejskog popa u suradnjama sa Daebak udrugom te ChiCats organizacijom, te poznatih karaokea i Just Dancea u suradnji sa Ilirijanom Bajramijem.

FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

Ove godine, osim Slovenaca iz Društva Animov, koji nam organiziraju Playstation igraonu i turnir u subotu, u nedjelju su s nama i Igranje.org, već Zagrebu dobro poznata udruga koja se bavi promicanjem boardgameova sa sjedištem u Zagrebu, a i sa gostovanjima na mnogim raznim događanjima širom Hrvatske.

Novitet je da cijeli vikend održavanja konvencije ugošćuju kolege iz Beograda, predstavnike organizacije Sakurabana (potpredsjednica Isidora Vlasak, te njeni kolege), koji već godinama uspješno vode konvenciju Japanizam – najveću konvenciju japanske kulture na našim prostorima. Sa sobom u nedjelju donose predavanje o povijesti cosplaya (costume playing – maskiranje u vama voljenog lika iz serija/filmova/animiranih serijala/igara), te svoje cosplay uratke. Također se vesele i posjetama japanskog i korejskog veleponslanstva te suradnika prošlih godina.

Program je osmišljen kao “za svakoga po nešto”, za sve ljubitelje japanske i korejske pop kulture. Ulaz na cijelu konvenciju je simboličnih 10,00kn po danu. Na web stranici Pandakona dostupne su informacije o programu, aktivnostima te programska satnica.


Komentari