Ovoga vikenda uz vodstvo povjesničarke umjetnosti imate priliku obići jedno od zadnjih novozagrebačkih cjelovito izgrađivanih naselja u razdoblju Jugoslavije!

Barbara Čobec/SLOBOŠTINA MOJ KVART

Obilazak uz stručno vodstvo naselja Sloboština u Zagrebu održat će se u subotu, 11. srpnja, u 11 sati s početkom na uglu ulica Vladimira Varićaka i Savezne Republike Njemačke.

Sloboština je jedno od zadnjih novozagrebačkih cjelovito planski izgrađivanih naselja u razdoblju socijalističke Jugoslavije, započeto i nikad dovršeno 1980-ih godina, piše ekovjesnik. Projekt naselja povjeren je istom timu kao za naselje Dugave, čiji je Sloboština brat blizanac, ali s izuzetnim obratom – prvom pješačkom ulicom južno od Save.

Obilazak naselja Sloboština koje predstavlja ne samo jedan od značajnih koraka u evoluciji urbanizma (Novog) Zagreba, već i sam vrh urbanističkih realizacija u Zagrebu, vodit će povjesničarka umjetnosti Irena Šimić s Instituta za povijest umjetnosti, a uz goste iznenađenja.

Obilazak će se održati u sklopu projekta Motel Trogir – projekta Udruge za suvremene umjetničke prakse Slobodne veze iz Zagreba. Projekt Motel Trogir u 2020. godini podržavaju Zaklada Kultura nova i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.


Komentari