Ovoga mjeseca u Kinoteci možete uživati u filmovima nominiranima za Oscara

Foto: Paun Paunovic / CROPIX

Zagrebačko kino Kinoteka posvetila je veljaču Oscarima, priredivši program ususret i nakon dodjele tih prestižnih nagrada Američke filmske akademije, koja se ove godine održava u u noći s 9. na 10. veljače.

Oskarovski program kina Kinoteka tjedan uoči dodjele, do 9. veljače, donosi maraton filmova iz distribucije koji su za Oscara nominirani u najprestižnijim kategorijama, a nakon dodjele, između 10. i 22. veljače, nominirani filmovi prikazuju se uz naslove na koje se referiraju, koje direktno citiraju, s kojima dijele neke sličnosti ili s kojima su bili uspoređivani.

Iz Kinoteke najavljuju kako će se, u skladu s tim konceptom, “Parazita” Bonga Joon-hoa moći pogledati zajedno sa “Služavkom” Kima Ki-younga, klasikom korejske kinematografije iz 1960. godine, koji je Bong Joon-ho naveo kao važan utjecaj na svoju klasnu satiru, a “Bilo jednom… u Hollywoodu” Quentina Tarantina uz “Dolinu lutkica”, camp klasik Marka Robsona iz 1967., u kojoj je Sharon Tate odigrala jednu od svojih najpoznatijih uloga.

“Ako vam se svidjela paranoična atmosfera Svjetionika Roberta Eggersa, ne propustite Dobre momke Martina Scorsesea iz 1990., čiji se protagonist također gubi u vlastitoj maniji proganjanja”, ističu.

“Joker” je na repertoaru uz čak dva filmska klasika – “Kralj komedije” (1982) Martina Scorsesea, čiji se antijunak Rupert Pupkin pojavljuje kao Murray Franklin, nedostižni uzor Arthura Flecka, te uz “Američki psiho”, crnohumorni triler Mary Harron, u kojem se granice između stvarnosti i zamišljaja psihotičnog uma brišu do neraspoznatljivosti.


Angažirana drama “One su bombe” Jaya Roacha, prvi studijski film koji se uhvatio u koštac s inicijativom #MeToo, prikazuje se u kombinaciji s filmom “Kramer protiv kramera”, oskarovskim laureatom Roberta Bentona iz 1979., nastalim u jeku drugog vala feminizma i preispitivanja uloge žena (i muškaraca) u braku i obitelji.

Obiteljskim i rodnim odnosima bave se i “Male žene” Grete Gerwig, koje se prikazuju uz komediju o obiteljskoj dinamici i razvodu “Lignja i kit” u režiji Gerwigina partnera Noaha Baumbacha, te uz Gerwigin izuzetni redateljski prvijenac “Lady Bird” iz 2017. godine, koji joj je donio nominaciju za Oscara za najbolju režiju.

Posljednji tjedan u veljači, od 25. do 29. veljače, proteći će u znaku prošlogodišnih finalista i laureata. Program završava projekcijom prošlogodišnjeg oskarovca, nastalog u produkciji Netflixa, filma “Roma” Alfonsa Cuaróna, koji je nagrađen za režiju, kameru i strani film, a što mu je hrvatska kinopremijera.

Zbog velikog interesa, u ponedjeljak 10. veljače, održat će se dodatna projekcija dokumentarnog filma ❝Medena zemlja❞ Tamare Kotevske i Ljubomira Stefanova, koji se za Oscara natječe u čak dvije kategorije: za najbolji strani i najbolji dokumentarni film.

Komentari

loading...