OTVORENJE IZLOŽBE: Jedinstvena umjetnička djela fokusirana na bika

Muzej Mimara

ŠTO? Izložba “ZBIRKA DANIJEL REŽEK”

KADA? Od 19. siječnja do 5. veljače

GDJE? Muzej Mimara

Danas, 19. siječnja u 19 sati otvara se izložba Zbirka Danijel Režek. Sve pristune pozdravit će zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin, a izložba se održava pod pokroviteljstvom Milana Bandića.

“Ova je zbirka usredotočena na jedan animalistički motiv – na bika, i po tome je jedinstvena u hrvatskoj kulturi. Isto tako valja kazati kao jednu od temeljnih značajki ZBIRKE REŽEK da je koncipirana samo na jednom motivu kojega je ovaj ugledni gospodarstvenik strpljivo skupljao na svojim brojnim poslovnim putovanjima diljem svijeta: Kina, Rusija, Kazahstan…ili pak iz Afrike, Južne i Sjeverne Amerike, Europe…

Valja napomenuti da su motivi bika gotovo isključivo u kiparskoj formi oblikovani u tradicijskom pučkom oblikovnom postupku u različitom materijalima: kamenu, bronci, staklu, drvu, metalu…i različitim bojama i da u tim formama upoznajemo i tradicijsku kulturu dalekih i različitih naroda što Zbirku obogaćuju upravo tom kulturološkom komponentom i likovnom raznovrsnošću.

Naročitu vrijednost Zbirke Režek daju i djela hrvatskih kipara u velikom rasponu, od klasika Džamonje, Bakića, Mačukatina… do mlađih autora: Vesne Bašljan i dr, uglednih keramičara Salvara i dr. Specifičnost Zbirke jest i u činjenici da su sva djela manjih dimenzija što samo potvrđuje dobro znanu tezu da je – manje-više – što će se na ovoj izložbi i pokazati u likovnoj razvedenosti forme i u brojnim i različitim oblikovnim postupcima”, stoji na stranicama Mimare.


Komentari