‘OTVORENI DIJALOG’: Ciklus inspirativnih dokumentarnih filmova

wiki

ŠTO?  Ciklus inspirativnih dokumentarnih filmova po mjeri čovjeka: „Otvoreni dijalog”

GDJE? Centar za kulturu Trešnjevka

KADA? 23.11.

U srijedu 23.11. uz besplatan ulaz u Centru za kulturu Trešnjevka projekcijom dokumentarnog filma „Otvoreni dijalog“, redatelja Daniela Macklera (New York, SAD) predstavit će se projekt
“Psihičko zdravlje u zajednici” nastao u suradnji s Udrugom Ludruga – 100% ljudi.

Psihičko zdravlje u zajednici projekt je nastao u suradnji Udrugom Ludruga – 100% ljudi. Ovaj projekt, osim održavanja “Peer- to –peer” radionica te radionica ”Od supatnika do suputnika”, promiče prava osoba s psihosocijalnim izazovima i prikazuje nove metode liječenja.

Film “Otvoreni dijalog” prikazuje terapeutski pristup s dalekog sjevera Finske, program koji trenutno dobiva najbolje rezultate na svijetu kod prvih psihotičnih epizoda. Stopa potpunog oporavka ovom metodom otprilike je 85%, velikom većinom bez psihofarmaka.​

O pristupu ” Otvoreni dijalog”

“Otvoreni dijalog“ je inovativan pristup akutnim psihičkim krizama kojeg su razvili Jaakko Seikkula, Markku Sutela i njihov multidisciplinarni tim u Keropudas bolnici u Torniu, Finska. Od svog početka u 80-im godinama prošlog stoljeća, provedeno je mnoštvo istraživanja ”Otvorenoga dijaloga” i njegovih rezultata s ranim psihozama.

Prikupivši široku međunarodnu pozornost, rezultati su dosljedno pokazali da ovaj pristup u usporedbi s ostalim metodama liječenja smanjuje hospitalizaciju, konzumaciju lijekova i recidivizam.

“Otvoreni dijalog” možemo shvatiti kao dvostruku zavojnicu koja umrežuje proces dijaloga, ili novi način psihoterapije, i integrirani sustav liječenja koji pruža skrb prvenstveno u zajednici. Osnovno sredstvo “Otvorenog dijaloga” je temeljito promijenjena verzija terapijskog sastanka.

Nema zasebnih sastanaka stručnog tima na kojima bi se razgovaralo o “slučaju“, nego se sve rasprave i odluke o liječenju i hospitalizaciji donose pred svima prisutnima.

Osnovna značajka ovog pristupa je odmak od neposrednog naglašavanja kako iskorijeniti simptome. Razgovor, tj. dijalog, nije “o“ osobi, nego je on način da “budemo s“ osobom i proživimo krizu zajedno.

Rezultat svega toga je da je otvorena komunikacija postigla jedinstveni uspjeh pomažući ljudima da upravljaju početnim psihozama i drugim krizama, pouzdajući se manje u lijekove i hospitalizaciju.

Ovaj program dio je proslave 35. rođendana Centra za kulturu Trešnjevka koji će se obilježiti održavanjem 35 događanja besplatnih za javnost.


Komentari