Otvorena izložba ‘Secret CATS people’ umjetnice Sanjke Baljkas

FOTO: Juraj Vuglač / Dejan Barić
Sinoć je u Galeriji Kranjčar otvorena izložba Secret CATS people umjetnice Sanje Baljkas.

Otvorenje izložbe nisu propustile brojne osobe iz javnog života poput Zdenke Kovačiček, Loredane Bahorić, Mirana Kurspahića, Mare Milin, Dženise Pecotić, Zvone Vučković i brojnih drugih. Izložbu su otvorili Nenad Korkut i Iva Körbler, povjesničarka umjetnosti.

FOTO: Juraj Vuglač / Dejan Barić

Već i letimičan pogled na fotografski opus Sanje Baljkas (RedCat) otkriva njezinu kontinuiranu sklonost motivima snažnih, ali i tajanstvenih žena, arhetipu žene-heroine i ratnice, ali i svega onoga što je predstavljeno kroz simboliku drevnih ženskih božanstava. Bez obzira na njezine ranije cikluse fotografija, u kojima se lako prepoznaju suvremene interpretacije žena-boginja, od staroegipatskih, grčkih, rimskih, keltskih, nordijskih, hindu ili havajskih predložaka, fotografski pristup ženama u Sanjinoj perspektivi je tzv. osnažujući – empowering.

FOTO: Juraj Vuglač / Dejan Barić

Šibenčanka Sanja Baljkas, fotografkinja i grafička dizajnerica sa stalnom adresom u Zagrebu, poznata pod umjetničkim imenom RedCat, već nekoliko godina plijeni pažnju javnosti svojim nekonvencionalnim i nadrealističkim fotografijama. Haptički je tip fotografa i voli se igrati sa svojim već snimljenim fotografijama, mijenjati i izobličavati realnost fizičkog svijeta i dodavati im novu dimenziju.

Ova umjetnica koja je izlagala u Soho Digital Gallery u New Yorku te iza sebe ima tri samostalne izložbe i 30 skupnih, diljem svijeta. O svom radu kaže: “Volim raditi nešto neobično i pokazati da se stvarnost može gledati na drukčiji način te izazvati reakciju kod gledatelja – od iskonskog straha do senzualnih osjećaja.” Sanja je do sada ostvarila suradnju s brojnim domaćim i stranim dizajnerima, slavnima i ljudima iz svakodnevnog života te sudjelovala u projektima kao što je Fotosofia – Damira Hoyke.

Njene fotografije su prisutne u videospotovima, našim novinama i u časopisima u svijetu. Kreativka kojoj su uzori Salvador Dali i Tim Burton – što se jasno i vidi iz njenih fotografija – otkrila nam je da ju je pogled na svijet kroz objektiv fotoaparata oduvijek privlačio jer je kroz njega vidjela svoj svijet mašte koji ju je inspirirao kroz život.

“Inspiraciju nalazim u svojoj podsvijesti i neiscrpnoj mašti”, otkrila nam je Sanja koja je, priznaje, najviše naklonjena nadrealizmu jer joj je uzbudljivo mijenjati i izobličavati realnost fizičkog svijeta i dodavati mu novu dimenziju. “Većinom radim po intuiciji i puštam da me ona vodi’’.

FOTO: Juraj Vuglač / Dejan Barić

Izložba je otvorena do 27.02.2018., radno vrijeme galerije je svakim radnim danom od 11:00 do 19:00h. Ulaz na izložbu je slobodan.

FOTO: Juraj Vuglač / Dejan Barić


Komentari