OTKRIJTE OVAJ ZAGREBAČKI PRIRODNI DRAGULJ: Pridružite se maksimirskoj šetnji

Wikipedia

Centar za kulturu Maksimir i ove se godine pridružuje međunarodnoj akciji Jane’s Walk.

Maksimirska šetnja održat će se u subotu 14. svibnja s početkom u 17 sati. Riječ je o šetnjama koje su besplatne i lokalno organizirane s ciljem da se ljudi okupe radi zajedničkog
istraživanja, razgovora i uživanja u svojim kvartovima. U sklopu šetnje Sva lica Blizneca šetači će imat imat priliku vidjeti poznata i nepoznata lica tog potoka koji svoj tok započinje blizu najvišeg vrha Medvednice, a zatim prolazeći uz dva zagrebačka šumska dragulja, Dotrščinu i Maksimir, uranja u stambena naselja te kasnije industrijsku zonu Žitnjaka.

ŠTO: Jane’s Walk – šetnja Maksimirom

KADA: Subota, 14. svibnja od 17 sati

GDJE: Kod retencije Jazbina

Sastanak je kod retencije Jazbina, raskršće ulica Jazbina i Korana u 17h (dostupno autobusom ZET-a, linija 227 za Bliznec, s polaskom sa Svetica u 16:40 sati). Šetnju koja će trajati oko 3 sata vodit će Vanja Radovanović i Anita Končar.
Maksimirska šetnja jedan je u nizu od ukupno devet šetnji koje se tijekom svibnja održavaju u sklopu međunarodne akcije Jane’s Walk. Zagreb se mreži gradova koji organiziraju šetnje pridružio lani i to preko Centra za kulturu Trešnjevka, a u sklopu projekta Mapiranje Trešnjevke. Time je Zagreb postao jedan od 189 gradova iz 36 zemalja sa šest kontinenata uključenih u ovogodišnji Jane’s Walk!

Šetnje su zamišljene tako da se mogu usredotočiti na bilo koji aspekt kvarta i bilo koju temu, mogu biti ozbiljne ili zabavne, informativne ili objašnjavajuće. Mogu se usmjeriti na povijest nekog mjesta ili ono što se događa upravo sada. Svatko može voditi šetnje – jer je svatko najveći poznavatelj kraja u kojem živi!

Priča o Jane

Inače, priču o kvartovskim šetnjama pokrenula je Jane Jacobs, urbanistica i aktivistica koje je gradovima prilazila na posve nov i do tada nepoznat način, kao na socijalne cjeline. Smatrala je da je izuzetno važno da sami građani upravljaju razvojem gradova i kvartova u kojima žive i poticala je ljude da se bolje upoznaju sa okolinom u kojoj stanuju, rade, polaze školu, bave se sportom, šeću…

Neprofitna organizacija Jane’s Walk ima sjedište u Torontu i koordinira šetnje diljem zemaljske kugle te organizira Jane’s Walk Festival koji se ove godine održao od 6. do 8. svibnja. Ovogodišnji festival održan je u čast 100 godina rođenja Jane Jacobs.

Prije šetnje pozivamo sve zainteresirane da nam se u subotu od 10 sati u Centru za kulturu Maksimir pridruže na posljednjem sajmu ovog proljeća koji se održava u suradnji s udrugom Hrvatska permakultura. U sklopu događanja Tranzicija u Maksimiru – Kružna ekonomija “milo za drago” održat će se i radionica „očisti i zakrpaj sam“ praktična održivost u kućanstvu.

Ulaz je slobodan.


Komentari