Osvježite vruće dane na Ljetnoj pozornici Bundek uz bogati program

FOTO: Zagreb.info

Iz središta grada na Tomislavovu trgu u Zagrebu gdje je proteklih dana održan 3. open air festival Zagreb Classic, koncertna događanja sele se preko Save u Novi Zagreb, gdje ovog četvrtka 12.7. počinju programi Ljetne pozornice Bundek!

Početak manifestacije pomaknut je za jedan dan zbog nastupa Hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskome nogometnom prvenstvu, tako da nas u četvrtak 12.7. očekuje čak dvostruka glazbena poslastica!

Programi ove godine vraćaju se na pozornicu na pontonu, koja je prošle godine bila izvan funkcije, a novost je orkestralna rupa u sklopu pozornice, koja će ove, kao i u godinama pred nama omogućiti izvedbe brojnih glazbeno-scenskih djela, od opere, preko operete do mjuzikla.

Jedanaest biranih koncerata poziv su svima na glazbeno osvježenje uz jezero i uživanje u odličnim koncertima, a ovogodišnji program ovoga četvrtka 12.7. u 20:00 sati otvaraju već dobro poznati gosti, najbolji jazz talenti okupljeni u Svjetskome jazz orkestru Međunarodne glazbene mladeži. Već šestu godinu ti mladi glazbenici između osamnaest i dvadeset i šest godina okupljaju se te kroz tjedan dana pripremaju program za nastupe na europskoj turneji. Na Ljetnu pozornicu Bundek stižu pod vodstvom uglednoga američkog jazz trombonista, skladatelja i aranžera kostarikanskoga podrijetla Luisa Bonille.

A nakon sjajnih mladih jazz talenata, još iste večeri, dočekuje nas i opereta Vesela udovica Franza Lehara u izvedbi ansambla Opere b.b. iz Zagreba.

Ova “operetna miljenica” u režiji Branke Cvitković i Dinka Bogdanića te pod dirigentskim vodstvom maestra Darijana Ivezića, prošlogodišnji je veliki “hit” programa Ljetne pozornice Bundek, pa nema sumnje da će i ove godine brojna publika uživati u njenoj izvedbi.

Izvedba počinje u 21:30 sati, a ulaz je kao i na sve nadolazeće programe Ljetne pozornice Bundek – slobodan!

Osvježite ljeto koncertima na ovog četvrtka 12.7. na Bundeku!

LJETNA POZORNICA BUNDEK

ČETVRTAK 12.7.

20:00 – JM JAZZ WORLD ORCHESTRA

Dirigent: LUIS BONILLA

21:30 – Franz Lehár: VESELA UDOVICA, opereta

OPERA b.b. Zagreb

Dirigent: DARIJAN IVEZIĆ

Režija: Branka Cvitković i Dinko Bogdanić
Kostimografkinja: Elvira Ulip
Asistentica kostimografkinje: Vera Kodžić Kukić
Scenografkinja: Marta Crnobrnja
Glazbeni suradnik-korepetitor: Davor Ljubić
Orkestracija: Darijan Ivezić
Oblikovanje svjetla: Ivica Aničić / Davor Popović

Uloge:

Barun Zeta: Nenad Tudaković
Valencienne: Blanka Tkalčić
Grof Danilo: Ronald Braus
Hanna Glawari: Lidija Horvat-Dunjko
Camille de Rossillion: Siniša Galović
Cascada: Dominik Došen

St. Brioche: Martin Gelić
Njeguš: Dejan Jakovljević
Kromow: Davor Ljubić
Praskowia: Nada Abrus
Olga: Josipa Bilić
Sylviane: Vita Vukov
Lolo: Mirna Sporiš
Dodo: Ervina Sulejmanova

Kratki sadržaj operete:

Salon u Crnogorskoj ambasadi u Parizu; slavi se rođendan kneza. Ali, veleposlanik barun Zeta zabrinuto iščekuje dolazak mlade udovice, zemljakinje Hanne Glawari, koja je naslijedila golemo bogatstvo. Ukoliko se uda izvan zemlje, na primjer u Parizu, to bogatstvo će biti izgubljeno za njihovu siromašnu zemlju. Barun je smislio da tajnika svoje ambasade, grofa Danila, oženi Hannom i tako domovini sačuva njen imetak.

Danila, međutim, još nema – on je u “Maximu”, kod privlačnih pariških grizeta. Pojavljuje se Hanna i svojom ljepotom, a pogotovo imetkom, privlači udvarače, no ona je oprezna, ne želi da je neko uzme zbog njenog novca. Napokon osvane i Danilo, umoran od provoda u “Maximu”.

Danilo je nekoć, u domovini, htio oženiti tada još siromašnu Hannu, ali to je spriječila njegova obitelj. Iako joj je još uvijek sklon, on to krije kako Hanna ne bi povjerovala da ga sada privlači njezin novac, pa odbija barunov zahtjev za vjenčanje s Hannom.

U međuvremenu se mlada veleposlanikova žena Valencienne nađe u škripcu: zagubila je lepezu, na kojoj je njen udvarač de Rosillon ispisao ljubavnu izjavu. Slučajem lepeza dospije u barunove ruke, no on još ne zna da pripada njegovoj ženi.

Danilo za vrijeme plesa udaljava Hannine udvarače. Kako je ona njega izabrala za valcer, on objavi prepuštanje tog plesa drugome, za deset tisuća franaka. Svi se povlače, pa Danilo privoli uvrijeđenu Hannu da zapleše s njim.


Komentari