PRAVNA KLINIKA: Studenti Prava volontiraju i rješavaju pravne probleme

FOTO: srednjoskolci.studentski.hr

Od 2010 na Pravnom fakultetu s radom je krenula Pravna klinika, jedan od tri praktična oblika nastave na fakultetu. Studenti volontirajući rješavaju i pomažu oko pravnih predmeta ljudima slabijeg imovinskog statusa, a u isto vrijeme stjeću potrebno iskustvo za budućnost, prenosi Global.

Trenutno ih je oko 108 na adresi Žerjavićeva 6. Iako se na kliniku tehnički može prijaviti tek na petoj godini, moguće je krenuti sa volontiranjem već na drugoj. Izvrsnost je poželjna, ali je opcionalna, a studenti koji su već tamo na temelju motivacije biraju nove kolege.

Studenti su raspodijeljeni u sedam grupa, koje se zasebno bave pravima poput obiteljskog, kaznenog ili radničkog prava, ali kako kažu, svi rade sve, a najveće probleme stvaraju im ovrhe. Najčešče im se javljaju “mali” ljudi koji traže pravnu pomoć, a znalo je biti i slučajeva kada su im se javili direktori tvrtki koji mogu platiti pravni savjet, ali su to odbili radi zakonskih restrikcija.

Studenti ipak ne mogu ljude zastupati na sudu niti sastavljati žalbe, nego mogu samo pomagati oko njih. Također su izdali časopis “Pro Bono” koji izlazi dvaput godišnje u kojem se nalaze česta pitanja i odgovori kako bi građani izbjegli plaćanje pravnih savjeta.


Komentari