Ovogodišnji REXPO u znaku prodora kineskog kapitala na domaće tržište i velikih investicijskih projekata u malim gradovima

Foto: PR

Jedna od najuzbudljivijih grana gospodarstva je graditeljstvo, i to ono koje mijenja sliku okoliša nabolje i koje od prostornog uređenja stvara filozofiju kvalitetnog življenja. No ono što se veže direktno uz graditeljstvo, arhitekturu i urbanizam su investicije. I upravo će o najvećim domaćim i regionalnim investicijskim projektima biti riječ na ovogodišnjem sajmu REXPO, na kojem će se raspravljati o novitetima s područja regionalnih investicija.

Ovogodišnji sajam održat će se 27. i 28. studenog u City Plazi u Zagrebu, a među više od 1500 posjetitelja naći će se domaći i strani ulagači koji će razgovarati o najznačajnijim projektima u regiji, pri čemu je najistaknutiji i najveći gradnja Pelješkog mosta koji će realizirati kineska kompanija China Road and Bridge Corporation. Bit će govora o stranim investicijama, gospodarskoj diplomaciji, energetici, obnovi zapostavljenih megaobjekata u zemlji, ulaganju u sportsku infrastrukturu te razvoj hotelskih projekata i turističkih destinacija.

Na panelu „Balkan silk road – je li Pelješki most prvi prodor Kineza u EU?“ između ostalih će govoriti i Mario Rendulić, predsjednik CSEBA-e te Aleksandar Žurić, predsjednik uprave crnogorskog Monteputa. Ovogodišnji REXPO dobrim dijelom bit će posvećen i gradovima koji u skoroj budućnosti smjeraju ostvarivanje velikih investicijskih projekata kako bi povećali kvalitetu življenja, ali i kako bi turističku ponudu u svojim gradovima dodatno oplemenili. Na panelu „Kako investicijski projekti postaju turističke atrakcije u gradovima“ o tim velikim projektima govorit će gradonačelnik sv. Ivana Zeline, najmlađi načelnik u povijesti općine Bar, Dušan Raičević, te čelna osoba projekta Žičara Učka, Mladen Blažević. Panel „Novi investitori u pohodu na stare prilike. Ili obrnuto?“ održat će se pod pokroviteljsvom Colliers Internationala, a osim stranih investitora, govorit će i Antonio Garcia, konzultatnt iz Brussels Business Support Agency pri belgijskoj ambasadi, Hubert Kosler, predsjednik i izvršni direktor tvrtke YASKAWA Europe Robotics te Bernhard Melischnig, izvršni direktor EOS Matrixa Hrvatska.

Cijeli drugi dan ovogodišnjeg, sedmog po redu REXPO sajma posvećen je isključivo HTL-u, odnosno temama iz segmenta hotela, turizma i razonode, a jedna od najzanimljivijih tema, posebice za tijela lokalne i regionalne samouprave te turističku administraciju, bavit će se sustavnim razvojem turističkih destinacija i turističkim masterplanovima. U sklopu panela „Kako stvoriti uspješne turističke destinacije“ domaći i strani eksperti sagledat će širu turističku sliku izvan okvira resorta, hotelskih objekata i nekretnina, te definirati ključne čimbenike učinkovitog razvoja destinacije.

U sklopu okruglog stola „Pogled investitora s Mediterana – detaljan uvid u širu sliku“ razgovarat će se o tome tko su glavni kupci nekretnina na Sredozemlju, koliko je investitorima bitna infrastruktura, a koliko gostoljubivost, te jesu li brendirane rezidencije ultimativna potvrda elitnog statusa. Upravo je Crvena Luka kraj Biograda zanimljiv turistički projekt koji je privukao oko stranim ulagačima. Radi se o vilama i apartmanima koje Crvena Luka prodaje ljudima za osobno korištenje, ali i iznajmljivanje kad ne borave tamo, čime ta osobna nekretnina postaje i investicijska nekretnina.

HTL Day posvetit će se i aktualnim temama „Lifestyle hoteli – samo prolazni trend?“ i „Razvoj hotela: Brownfield protiv greenfield projekata“, a već tradicionalno, bit će dodijeljena i prestižna nagrada REXPO Best New Hotel Award za koju će se boriti tri finalista s dugog popisa svih novih hotela (ili velikih obnova) koji su u posljednjih 12 mjeseci otvorili svoja vrata u jadranskoj regiji. Svi finalisti izabrani od strane stručnog žirija predstavit će svoj hotel na glavnoj pozornici tijekom REXPO HTL Day-a, a pobjednik REXPO Best New Hotel Awarda bit će proglašen na svečanosti zatvaranja REXPO-a 2018. Prošle je godine ovu važnu nagradu odnio Tarčin Forest Resort and Spa Sarajevo – MGallery by Sofitel. A pobjednika 2018. saznat ćemo uskoro!


Komentari