Osjećate li se loše? Na promjene vremena reagira svaka treća osoba!

FOTO: Flickr

Na promjene vremena reagira svaka treća osoba u svijetu i u Hrvatskoj. Liječnici upozoravaju da ne ignoriraju simptome. Nagle promjene temperature i oscilacije, a posebno pad tlaka zraka i pojačana “okidači” su brojnih zdravstvenih tegoba u meteoropata.

Postoje osobe kod kojih su pojava tegoba ili pogoršanje osnovnih bolesti redovito povezani s lošim vremenskim uvjetima. Oni su meteoropati, a statistike pokazuju da je gotovo svaka treća osoba na svijetu meteoropat. Kod njih zatajuju mehanizmi prilagodbe na vanjske utjecaje, a to je izraženije u žena, djece, starijih osoba te u kroničnih bolesnika. Osim na zdravlje, vrijeme utječe i na raspoloženje, ponašanje i opće osjećanje.

Tegobama su uzrok nagle promjene temperatura zraka, nagli pad atmosferskog tlaka ili nagli porast vlažnosti zraka. Tad je u zraku velika koncentracija tzv. pozitivnih iona koji negativno utječu na ljudski organizam.

Krivac za pojačanu osjetljivost na promjene vremena je i moderan način života. Sve se više udaljavamo od prirode, najviše smo u zatvorenom, organizam nema autoregulacije. Poštujte signale tijela i izbjegavajte klima-uređaje. Ljudi koji su navikli na klimatizirane prostore često zanemaruju meteorološke parametre kao i signale koje im daje njihovo tijelo te pružaju svom organizmu dodatne nepotrebne stresove (hladno-vruće).

Kronični bolesnici obavezno moraju uzimati propisani lijek. Promjene vremena utječu i na poremećaje spavanja, glavobolju i migrenu, cerebrovaskularne bolesti. Javlja se mučnina, vrtoglavica, nesvjestica, reuma, “fantomska bol”. Nagle promjene tlaka zraka štete, piše večernji.hr.

Komentari

loading...