‘OSJETIMO SLOBODU VODE’: Jedinstvena kružna utrka kadeta u srcu Zagreba

FOTO: sportskiobjekti.hr

U subotu 8. listopada, nakon 26 godina, maraton ponovno starta iz Slovenije, u punoj dužini 42 km! 

Događaj se vraća zahvaljujući uspješnoj suradnji hrvatskih organizatora s udrugom građana Dunavska mreža, slovenskom općinom Brežice i Kajak kanu klubom Čatež.

Po prvi puta, ovom se sportskom događaju pridružuju zagrebački književnici Gornjogradskog festivala, na jarunskom književnom pikniku.

Zajednički moto organizatora maratona i novog trogodišnjeg EU projekta udruge Dunavska mreža, glasi: Osjetimo slobodu vode.

Start je za sve maratonce u 11 sati u Brežicama. Cilj je u Zagrebu, na lijevoj obali Save kod željezničkog mosta – “Hendrixovog mosta”. Ovisno o vodostaju, najbrži maratonci u cilju se očekuju oko 12,30 sati.

Kadetska kružna utrka – atrakcija u srcu Zagreba – od „Hendrixovog“ mosta 1000 m nizvodno i natrag, jedinstveno je natjecanje mlađih kadeta i kadeta, jer se prvi puta održava na rijeci Savi i vesla na kružnoj stazi.

U 14,30 sati startaju mlađi kadeti u kategoriji čamaca za mirne vode, a u 15 sati kadeti u slalom čamcima za divlje vode. Proglašenje je u 17 sati u kanu klubu Končar, Kajakaški prilaz, jezero Jarun.

Očekuje se preko 200 sudionika iz Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Austrije i Hrvatske.: 90 posada s preko 150 natjecatelja u maratonu i još oko 30 mlađih kadeta i kadeta na kružnoj utrci u Zagrebu.

Najbolje mjesta za publiku i snimanje su start i cilj, a mostovi (Jadranski, Savski, Jankomirski i Podsusedski) pružaju veličanstven prizor i dinamiku natjecanja. Publici će na raspolaganju biti treneri, sportaši i sportski djelatnici za sve informacije, a Kajakaški savez Zagreba dijelit će promo letke, svima koji žele znati više i pobliže osjetititi slobodni duh vodenih sportova.

FOTO: Press
FOTO: Press

Bogata tradicija splavarenja

“Organizacijski odbor maratona odlučio je da najstarije divljevodaško natjecanje vratimo na početke i startamo iz Brežica na rijeci Krki. Želja nam je poslati poruku jedinstva, tradicije i zajedništva zagrebačkih, hrvatskih i slovenskih kajakaša”, istaknuo je Tomislav Crnković iz Kajakaškog saveza Zagreba.

Kajakaški maraton oživljava bogatu tradiciju splavarenja rijekom Savom – od Slovenije do Slavonije – koja se razvijala od 18. stoljeća, te utjecala na trgovački a zatim i turistički i rekreacijski razvoj Zagreba. A urbani splavari su još od početka 20. stoljeća kanuisti, kajakaši i rafteri te radnici tvornica Končar i drugih trešnjevačkih tvornica, koji se neumorno spuštaju Savom, još i danas bez “gužve u prometu”.

„Ono što vidimo u budućnosti su biciklisti na uređenim biciklističkim stazama, splavari-kanuisti, kajakaši, rafteri i veslači na Savi na dnevnoj rekreaciji, urbane kulturne pozornice na i ispod savskih mostova kao turistička atrakcija. Novim trogodišnjim EU projektom pod nazivom Feel the fredoom of the water, želimo promovirati potencijal voda za razvoj i unapređenje sporta, kulture, zdravlja i turizma vodeći pri tome računa o uklanjanju barijera koje sprečavaju veće uključivanje ljudi s posebnim potrebama.“, objasnio je Dragomir Bokan iz udruge Dunavska mreža.

Udruga građana DUNAVSKA MREŽA postala je lider u jugoistočnoj Europi, za realizaciju kreativnih programa u području kulture i sporta i kandidiranju za financiranje sredstvima EU fondova. Partneri u projektu – Slovenija, Hrvatska, Francuska, Češka, Velika Britanija i susjedne zemlje – nastoje pokrenuti što više inicijativa i sportsko turističkih projekata na vodama.

Kulturno sportski piknik u krugu Kanu kluba KONČAR na Jarunu, poziva javnost na potrebu obnove i uređenja sportskih objekata i inoviranju programa. Dunavska mreža će predstaviti i Nacionalne parkove Dinarskog luka – NP UNA, NP KRKA te NP PLITVICE, sportske projekte na rijekama Dunav i Vrbas, te u inovativnom gastro-showu prikazati pripremu tradicijskih jela od slatkovodne ribe.

Manifestaciju će obogatiti gostovanje književnika i pjesnika 4. Gornjogradskog književnog festivala, koji ovom prilikom seli na Jarun. Prateći glazbeni program podsjetit će na bogatu urbanu pop-kulturu grada Zagreba. Književnik Pero Kvesić, primit će prvu festivalsku nagradu Zvonimir Milčec, a bit će predstavljen i novi Književni zbornik.

Komentari