ODGOVORI NA PITANJA HRVATSKE DRŽAVNOSTI I IDENTITETA: Znanstveni pristup i dijalog o Domovinskom ratu

wiki

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata i Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, organiziraju znanstveni skup Domovinski rat – mogućnosti znanstvenog pristupa.

Održat će se na Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj 10. i 11. listopada 2016.

Povod organizaciji znanstvenog skupa obilježavanje je 25 godina od početka rata, raskida državno-pravnih odnosa sa SFRJ te agresije na Republiku Hrvatsku. Domovinski je rat nedvojbeno prioritetna tema hrvatske znanosti u 21. stoljeću koja od znanstvenika iziskuje preispitivanje istraživačke pozicije, a ujedno nosi teško breme kolektivnog, ponekad i individualnog, iskustva te koja samim time postavlja pred njih nove izazove. Uz to, važno je izgraditi metodološke i institucionalne okvire te pritom odgovoriti na temeljna pitanja hrvatske državnosti i identiteta.

S tim je ciljem potrebno ponajprije ispitati mogućnosti znanstvenog pristupa Domovinskom ratu, vrednovati i sintetizirati dosadašnja saznanja koja utiru put novim spoznajama, postaviti znanstveno-istraživačke smjernice te sustavno, bez ideologizacije, straha i autocenzure pristupiti ovom slojevitom zadatku. Cilj je znanstvenog skupa preispitati istraživačke pozicije i mogućnosti interdisciplinarnog znanstvenog pristupa temi ovog rata te otvoriti znanstveni dijalog među različitim znanstvenim područjima kao rješenje i smjerokaz budućim istraživanjima.

Skup je zamišljen kroz rad četiri znanstvene tematske sjednice na kojima će sudjelovati povjesničari koji će pristupiti istraživanju Domovinskog rata kao povijesnog fenomena, zatim znanstvenici iz različitih područja (sociolozi, demografi, komunikolozi, pravnici) koji će ga propitivati s motrišta društvenih znanosti. Nadalje, uključit će se stručnjaci medicinskih znanosti i psihologije koji će se baviti specifičnim posljedicama ratnih zbivanja, te na kraju teoretičari književnosti, filma i likovnih umjetnosti koji će nastojati sagledati recepciju rata kroz različite segmente kulturne djelatnosti.

Sudjelovat će sveukupno 38 izlagača sa 17 institucija. Skup je otvoren za javnost, a program je dostupan na poveznici.


Komentari