NOVA SEZONA FILOZOFSKOG TEATRA: Gost je slavni britansko-pakistanski intelektualac

Nakon što je prošle sezone zbog bolesti morao otkazati svoje gostovanje, slavni britansko-pakistanski intelektualac, dragi gost hrvatske publike, Tariq Ali, otvara novu sezonu Filozofskoga teatra.

U nedjelju, 30. listopada u 20:00 sati, u dvorani Hrvatskog narodnog kazališta, u sklopu Filozofskog teatra Srećka Horvata, gostovat će slavni britansko-pakistanski intelektualac Tariq Ali. Postao je javna ličnost za vrijeme Vijetnamskoga rata kada je prisustvovao u debatama te argumentirao protiv ljudi poput Henryja Kissingera i Michaela Stewarta, a nakon toga je sudjelovao u raznim lijevim aktivističkim pokretima

Ali je rođen u pakistanskome Lahoreu, koji je u to vrijeme bio pod britanskom upravom u sastavu Indije. Zbog svojih opozicijskih stavova prema pakistanskoj diktaturi 60-ih godina, stalni egzil je pronašao u Velikoj Britaniji. Studirao je na Oxfordu, sloveći 1960-ih godina za ikonu studentskih protesta diljem svijeta. Objavio je niz knjiga kao što su Sukob fundamentalizama, Bankar za sve sezone, Bush u Babilonu, Obamin sindrom, Ekstremni centar, itd. Koautor je scenarija za dokumentarni film Olivera Stonea Južno od granice i autor drame Nove pustolovine Don Quijotea u kojoj propituje identitet i društvenu poziciju Don Quijotea u 21. stoljeću, a koja je početkom 2016. izvedena u zagrebačkome HNK u režiji Paola Tišljarića. Skraćena verzija predstave bit će izvedena u sklopu gostovanja Tariqa Alija na sceni Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.


Komentari