‘Noć pod zvijezdama’ u Ruđeru

Facebook

Kratki pregled povijesti svemira.

U petak 5. svibnja 2017. na adresi Institut Ruđer Bošković, Bijenička 54, Zagreb u organizaciji Instituta Ruđer Bošković i Zvjezdarnice Zagreb održava se manifestacija Noć pod zvijezdama. Ulaz je slobodan.

Program

  •   16:00 sati – postavljanje teleskopa na igralištu i promatranje Sunca

  Predavanja u III. krilu:

  •   18:00 sati – Vibor Jelić: “U lovu na kozmičko zračenje staro nekoliko milijardi godina”
  •   19:00 sati – Slobodan Danko Bosanac: “Do Marsa i natrag”
  •   20:00 do 22:00 sati – promatranje noćnog neba

‘U lovu na kozmološko zračenje staro nekoliko milijarda godina’

Oko milijardu godina nakon velikog praska nastaju prve “zvijezde” i galaksije u svemiru, te njihovo zračenje uništava, tj. ionizira većinu neutralnih atoma vodika u međugalaktičkom prostoru. Taj važni period u povijesti svemira se zove epoha reionizacije i sadrži ključ razvoja svemira kojeg danas znamo. Da bi ga mogli bolje istražiti znanstvenici koriste trenutno najveće radioteleskope i pokušavaju uloviti kozmološko zračenje staro nekoliko milijarda godina.

Međutim, kozmološko zračenje je toliko slabo da se potraga za njim može usporediti sa traženjem igle u plastu sijena, te znanstvenici moraju biti kreativni i domišljati da bi ga ipak ulovili. Predavanje će dati kratki pregled povijesti svemira, izazove detekcije kozmološkog zračenja, te najnovije rezultate istraživanja pomoću LOFAR radioteleskopa u kojem su uključeni i znanstvenici sa IRB-a


Komentari